Rijke oogst
Het planten van de asperges begint
over het algemeen in maart. In
het eerste jaar na planten wordt
er niet geoogst. Daarna gaat een
plant over het algemeen een jaar of
tien mee. Het is al met al dus een
rijke oogst die de plant met zich
meebrengt. Maar het levert ook
veel werk op. Uitkijkend over de
weidse vergezichten en eindeloze
rijen aspergeplanten, zijn in de verte
een aantal werknemers van Tom
te ontwaren. Zoals wel vaker het
geval is, zijn de mensen afkomstig
uit Polen. "Zeker voor seizoenswerk
als het aspergesteken, wordt vaak
een beroep gedaan op buitenlandse
krachten. Tijdens het aspergeseizoen
komen ze naar ons om te werken.
We zorgen ook voor inwoning bij
ons op het erf. Sowieso zijn er al zes
werknemers de hele dag bezig met
het aspergesteken. Per dag komt er
dan ook al gauw zo'n 600 kilo aan
asperges uit de grond."
Excursies
Zoals de bedrijfsnaam al zegt
zijn het niet alleen asperges waar
de familie De Letter zich mee
bezighoudt. Zo worden er ook
aardappels en suikerbieten geteeld.
Daarnaast organiseren Tom en
Moniek verschillende andere
activiteiten. "Moniek is bijvoorbeeld
heel druk met het organiseren
van kinderfeestjes. We hebben een
leuk speeltuintje en een boerderij
is sowieso een heerlijke plek voor
kinderen natuurlijk. Daarnaast
hebben we ook alle faciliteiten
om bijvoorbeeld een trouwfeest te
organiseren. We hebben een grote
feestzaal, die van alle gemakken
is voorzien. Het aspergeseizoen is
natuurlijk maar beperkt qua duur,
dus moet je ook kijken wat je verder
nog aan activiteiten kunt ontplooien.
Dat doen we zeker, niemand hoeft
bang te zijn dat we ons vervelen.
Tijdens het seizoen geven we
trouwens ook gemiddeld drie keer
per week excursies op het land."
Als je de hele dag bezig bent met
asperges, eet je dan eigenlijk zelf
nog asperges? Het is een vraag
waar Tom duidelijk antwoord op
heeft. "Het is en blijft natuurlijk het
witte goud. Dus ja, we eten er zelf
ook smakelijk van. Al moet ik wel
zeggen, dat het vooral in het seizoen
is hoor. Net als veel mensen eten
we ze niet het hele jaar door. Maar
als het seizoen aangebroken is, dan
eten ook wij er veel van. Het is zeker
niet zo dat ik ze minder lekker ben
gaan vinden na al die jaren." M
HEPRO 11101)
Topdrukte in het bedrijf.
Per dag komt zo'n 600 kilo
aan asperges uit de grond die
ze in hun eigen winkel verkopen
en aan restaurants leveren.
Scheldestromen lente 2020