Zeeuwse zwarte bessen zijn zoet en zuur tegelijk en door veel
zonuren lekker donker van kleur. Hun typische en uitgesproken
cassissmaak en dieprode kleur vormen de perfecte basis voor
cassis. Hero Cassis gebruikt alleen bessen van onze vruchtbare
Zeeuwse kleigrond.
Het oogstmoment staat voor de deur.
Teler Eric Boonman van Mavebo
(maatschap Vermue Boonman) heeft de
nodige kriebels. "Ik ben druk bezig met
de voorbereidingen. Alle processen moeten
goed op elkaar worden afgestemd om
80 hectare aan bessen efficiënt te kunnen
oogsten. Ik voel me verantwoordelijk
voor een goed belegde boterham voor
iedereen die hier werkt. Het uiteindelijke
oogstmoment is voor mij dan het feestje
na alle voorbereidingen." Eric vermoedt
dat de oogst vooral bij de vroege bessen
wat gaat tegenvallen dit jaar. "De struiken
lijden erg onder de droogte van de afgelopen
twee jaar en we hebben ook wat nachtvorst
gehad tijdens de bloei. De nieuwe takjes
hebben zich daardoor minder goed kunnen
ontwikkelen."
'Takkenwerk'
"Voor de oogst gebruiken we een
plukmachine die is aangepast op onze
bijzondere manier van plukken. Omdat
onze bessen in de limonade-industrie
gebruikt worden, hoeven ze niet heel te
blijven. Onze machine draait met 'vingers'
op een buis 1.400 keer per minuut tussen
de takken. Via een lopende band komen de
bessen bij de afzuigers, die alle takjes en
blaadjes eruit zuigen. De bessen vallen in
de vaten in de kar die ernaast rijdt.
Op de kar staat een croupier (iemand die
de bessen netjes verdeeld en glad strijkt).
Dat is overigens het enige wat nog met de
hand gebeurt. Vroeger was dat wel anders.
De bessen met de hand plukken, dat was
pas een 'takkenwerk'."
Gekneusd
"De totale oogstperiode duurt een maand.
Alles wat we op een dag plukken vriezen
we dezelfde dag in om zo de smaak en
kwaliteit te behouden. Eind van de week
brengen we alles naar de fabrieken waar
een deel geperst en geconcentreerd wordt
tot sapconcentraat. Het andere deel wordt
gekneusd, natuurlijk gefermenteerd en
daarna geperst tot zwarte bessensap.
Het grootste deel van deze producten gaat
naar Hero. Zij zijn onze grootste afnemer.
Het concentraat wordt daarnaast gebruikt
in smoothies, jam en taartvulling.
De farmaceutische industrie gebruikt de
bessenkleurstof voor preparaten. En er
gaat ook een deel van de oogst naar onze
eigen wijnmakerij."
Tsjernobyl
Hero Cassis gebruikte in 1938 al de zwarte
bes, die van oudsher in Zeeland voorkomt.
De kwaliteit was hoog, maar in de tijd toen
21
Heinkenszand/
's-Heer Arendskerke
door Danielle Steijn-Laing
Scheldestromen zomer 2020
Scheldestromen zomer 2020