NOGMAALS
FRANS NAEREBOUT, EEN LOODS
RECEPTEN UIT GROOTMOEDERS TIJD
Ons lid J. Ranter uit Goes vindt dat ik in het artikel over Frans Naerebout had
moeten vermelden dat zijn begrafenis en de ere-zerk in de Grote of Magdale-
nakerk in Goes is verzorgd door het Goese Departement tot Nut van 't Alge
meen. Hij heeft gelijk.
De zerk draagt het opschrift:
Hier Rust
De Beroemde Zeeman
En
Edele Mensenvriend
FRANS NAEREBOUT
Geboren te Veere den 5e Augustus
1748
Overleden Aan Het Sas Van Goes
Den 29 Augustus 1818
De Leden Van Het Goessche Departement
Der Maatschappij
TOT NUT VAN 'T ALGEMEEN
Ter Zijner Eere.
Sj.J.
De volgende recepten zijn bedoeld om te laten zien hoe men vroeger op het
platteland zelf 'bier' maakte. Veel alcohol zat er meestal niet in maar wel erg
veel koolzuurgas, zodat er vaak flesjes explodeerden. Voorzichtigheid is dus
geboden als U deze recepten wilt gaan volgen.
Koudekerks gerstebier
1 Kopje gerst, 1 kopje hop, 1 kopje suiker, 2 theelepeltjes Buisman's koffie-
stroop, 25 gr. bakkersgist, 10 liter water.
Laat alle ingrediënten, behalve de gist, gedurende 1 - VA uur koken. Giet alles
door een zeef in een emmer en voeg gist toe als de vloeistof 22°C. is.
Laat het een hele nacht gisten. Schep dan de bovendrijvende laag af en giet de
vloeistof in flesjes die U sluit met een beugelsluiting. Het bezinksel kunt U niet
gebruiken.
14