NOGMAALS FRANS NAEREBOUT, EEN LOODS RECEPTEN UIT GROOTMOEDERS TIJD Ons lid J. Ranter uit Goes vindt dat ik in het artikel over Frans Naerebout had moeten vermelden dat zijn begrafenis en de ere-zerk in de Grote of Magdale- nakerk in Goes is verzorgd door het Goese Departement tot Nut van 't Alge meen. Hij heeft gelijk. De zerk draagt het opschrift: Hier Rust De Beroemde Zeeman En Edele Mensenvriend FRANS NAEREBOUT Geboren te Veere den 5e Augustus 1748 Overleden Aan Het Sas Van Goes Den 29 Augustus 1818 De Leden Van Het Goessche Departement Der Maatschappij TOT NUT VAN 'T ALGEMEEN Ter Zijner Eere. Sj.J. De volgende recepten zijn bedoeld om te laten zien hoe men vroeger op het platteland zelf 'bier' maakte. Veel alcohol zat er meestal niet in maar wel erg veel koolzuurgas, zodat er vaak flesjes explodeerden. Voorzichtigheid is dus geboden als U deze recepten wilt gaan volgen. Koudekerks gerstebier 1 Kopje gerst, 1 kopje hop, 1 kopje suiker, 2 theelepeltjes Buisman's koffie- stroop, 25 gr. bakkersgist, 10 liter water. Laat alle ingrediënten, behalve de gist, gedurende 1 - VA uur koken. Giet alles door een zeef in een emmer en voeg gist toe als de vloeistof 22°C. is. Laat het een hele nacht gisten. Schep dan de bovendrijvende laag af en giet de vloeistof in flesjes die U sluit met een beugelsluiting. Het bezinksel kunt U niet gebruiken. 14

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 1985 | | pagina 16