AAAAA CHOCOLA AD. ZEEUWSCHE Doordat Amsterdam eveneens een derde deel heeft in de Sociëteit van Suriname, ontstaat daar en in de Zaanstreek cacao- en chocoladenijverheid.3 Behalve de WIC en enkele Zeeuwse parti culieren speelt ook de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC) een belangrijke rol in het vervoer van cacao. Samen met tabak, suiker, koffie, katoen en huiden wordt dit product naar Middelburg vervoerd om daar te worden geveild. In de loop van de achttiende eeuw wordt de jaarlijkse hoeveelheid geveilde cacao van de MCC minder. Wordt er in 1724 nog voor 366.479 Amsterdamse ponden geveild, twee jaar later is dat nog maar de helft en dertig jaar later nog maar een derde van dat bedrag. Na 1740 wordt steeds meer cacao vanuit Suriname naar Amsterdam ingevoerd.4 Behalve uit Suriname wordt ook cacao aangevoerd uit de nabijgelegen kolonies Berbice, Demerary en Essequebo. Tot 1770 weten de Zeeuwen de handel in de laatste twee plaatsen te behouden, maar de productie is minder dan in Suriname en Berbice. Volgens Fermin in zijn scriptie Cacao in Middelburg is de oorzaak van de achteruitgang zeer waarschijnlijk gelegen in de onvoldoende steun die de Zeeuwen geven aan de noodlijdende plantages. Doordat de Amsterdamse kooplieden dat wel doen, trekken zij de handel naar zich toe.5 Chocolademolens in Middelburg De eerste vermelding van een chocolade molen in Middelburg is van 1705. De firma Fak Brouwer gebruikt dit jaartal in haar advertentie: 'Anno 1705'. In 1723 is er sprake van een cacaomolen in het Karspelstraatje. In datzelfde jaar krij gen Van Haak, Vercruse en Berghen, Nobels en Bouke van de Staten van Zee land toestemming cacaomolens te bou wen. In de jaren 1757 en 1763 worden nog zes cacaomolens in bedrijf genomen. Op 24 december verkoopt Levinus de Lepelaar zijn derde deel in de snuifmolen op het bolwerk aan de oostzijde van de Aanduiding op de verpakking van Zeeuwse chocolade Vlissingse poort aan Jan Jacobus de Moor voor 32:13:6 Vlaams. Tevens wordt De Moor eigenaar van eenvierde gedeelte van het chocoladewerk in deze molen. In de molen, een windmolen met de naam 'De Jonge Daniël', wordt dus cacao gemalen; vanaf wanneer en voor hoelang is niet bekend.6

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 1998 | | pagina 7