Zo waren er oestkoeken. De naam zegt het al: deze koeken werden gebakken na het binnenhalen van de oogst. Dan bakte de boerin een grote hoeveelheid van deze koeken. Ze zijn te vergelijken met onze oliebollen. Ook in de oestkoeken zaten rozijnen en krenten. Alleen werden ze niet in olie maar in varkensreuzel gebakken. Tumelaer of tumeliezder, opgenomen in het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten, pagina 1001. Daarom werden ze ook wel vetkoeken of reuzelbollen genoemd. De meest gang bare naam op Walcheren was vetkoeken. In plaats van krenten en rozijnen zaten er ook wel stukjes peer in. Daar gebruikten ze de nu niet meer bestaande kraaipeer voor. Het was geen kost die licht verteer baar was. Men moest geen maagpatiënt zijn. ledereen die met het binnenhalen van de oogst had geholpen, nam aan de avondmaaltijd deel, soms wel vijftien tot twintig personen. In een grote ijzeren pot die boven het vuur hing, bakte de boerin de vetkoeken. Behalve na de oogst werd er nog één keer zo'n grote hoeveelheid vetkoeken gebak ken. Dat was tegen Kerstmis of oudejaars dag. Smouters (smout is een oud-Nederlands woord voor vet) waren ook erg geliefd. Deze koeken werden van hetzelfde deeg gemaakt als de vetkoeken. Het verschil zat in de dikte van het deeg. Bij smouters was dat wat dikker. Het zijn platte koeken met een middellijn van omstreeks acht centi meter en een dikte van twee centimeter. Ze werden ook in varkensreuzel gebakken, maar dan in een koekenpan. Het bakken van smouters was niet aan een jaargetijde gebonden. Ten slotte noem ik u een wekelijkse trakta tie van opblaezers. Als er één keer per week brood werd gebakken, bleef er altijd wel een restje brooddeeg over. Van dit deeg maakte men een deegbal, sloeg die helemaal plat en schoof deze op de warme stenen in de oven. De platte koek begon te rijzen, zichzelf op te blazen. Van daar de naam opblaezers. Hierna werden ze doormidden gesneden, de binnenkant werd met boter ingesmeerd en bestrooid met bruine suiker. Oudere mensen zeggen dat het een delicatesse was. Opblaezers werden ook wel ovenkoeken of laoikoeken genoemd. Frans van den Driest Geraadpleegde boeken: - 'Woordenboek der Zeeuwse Dialecten'. - 'Neerlands Volksleven', Pasen 1963, 13e jaargang nr. 2. - Dialect op Walcheren.

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 1999 | | pagina 41