dessert van 25 stukken. Het was in deze periode gebruikelijk bij belangrijke maaltijden tijdens de laatste gang een allegorische opstelling van sui ker te maken die betrekking had op de aanleiding tot het feestmaal en de aanwe zige gasten. De klassieke tempel had hier in de achttiende eeuw een vaste plaats sen uit de naburige dorpen was het er bomvol. Voor het stadhuis hadden 's mor gens om elf uur verschillende delegaties, waaronder het stadsbestuur en de leden van de kerkenraad, hun opwachting bij de prins en zijn gevolg gemaakt. Van het Landshuis (Polderhuis) tot aan de dijk stonden in een rechte lijn zeven fraaie veroverd. Voor deze decoratie was de bekende Middelburgse meester-suikerbak- ker Jan de Feijter uitgenodigd, die er twee dagen aan had gewerkt. De burgerbevol king mocht zowel voor als tijdens de maal tijd in bescheiden aantallen een kijkje komen nemen. Westkapelle Een ander hoogtepunt vormde het bezoek aan Westkapelle op 1 juli. Heel het stadje was uitgelopen en met de honderden men- Bezichtiging van de Westkappelse zeedijk door prins Willem V en zijn gezin, 1 juli 1786. (Zeeuivs Archief, Zeeuws Genootschap, Zelan- dia Illustrata deel III, nr. 257) erebogen, deels door de dijkwerkers op hun eigen kosten versierd. Op de dijk zelf waren twee tenten geplaatst waar een groot aantal genodigden, waaronder het voltallige polderbestuur, deelnamen aan een "zindelijk dejeuné". Na de maaltijd hervatten de dijkwerkers

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 2000 | | pagina 23