was dit voor hen een aardigheidje: zij moesten het brood zagen. Een minder bekend maar door sommigen om lekkernij geprezen gerecht, waren de dikke varkensdarmen, die na zorgvuldige reiniging door dikwijls uitspoelen en zouten in stukken werden gesneden en in de pan met in stukken gesneden appelen (zoete) werden gebakken en daarna met brood hetzij warm of koud werden gegeten. Wanneer 's middags geen aardappelen waren gegeten, was het in den winter nogal eens gebruik om 's avonds veldsla te eten. Deze werd na fijn gesneden te zijn met gestampte aardappelen en gesmolten vet met stukjes spek dooreen gemengd en warm gegeten. Op dezelfde wijze wordt er van andijvie ook wel eens een avondmaal gemaakt. Door de boeren werd er zeer zel den bij den slager spek of vleesch gekocht. Elke boer mestte zijn benoodigde varkens. Het eerste varken werd gewoonlijk in November geslacht en na gelang de groot te van het gezin gedurende den winter nog een of meer varkens. Al het vleesch en spek werd gezouten daar dit tot in den zomer moest worden bewaard. Het spek zelfs tot aan den volgenden slachttijd. Was omstreeks half den zomer de worst en hutspot (krippen) verbruikt, dan werd nog wel eens een kalf of schaap geslacht. Tegen Kerstmis werd op vele boerderijen een vette koe geslacht. Men slachtte die dan samen met de buren en elk kocht dan daarvan, wat hij van noode had, b.v. een voet of een half voet 1/4 of 1/8 van het gewicht). Ook dit vleesch werd ingezouten en daarvan den geheelen winter als pekel- vleesch gegeten. Had de boerin een druk leven, ook de boer had eiken dag zijn bezigheden te verrich ten. in den winter vindt hij zijn dagelijksche bemoeiingen in de schuur of op het erf en zoodra de voorjaarswerkzaamheden op het veld begonnen, was er werk te over met alles te regelen en waar noodig een handje mee te helpen. Op Donderdag werd door hem geregeld de marktdag in Middelburg bezocht, waar hij op de graan- beurs zijn graan verkocht of met veekoop lieden handel dreef. De boerinnen gingen niet altijd mede naar de stad, want de boter en de eieren werden door handela ren op de hofstede afgehaald en volgens den prijs van den laatst voorgaanden marktdag te Middelburg betaald. Boerenkoopdagen werden door de boeren druk bezocht, ook wel die in Zuid-Beveland en door sommigen ook wel de Meikoopda gen in Zeeuwsch-Vlaanderen. Van reizen b.v. naar buiten de provincie was toen nog geen sprake, tenzij enkelen eens een ver- afwonend familielid bezochten. In den zomer was het te druk om eenige dagen van huis te gaan en in de winter is reizen in 't geheel niet aantrekkelijk. Ook de reis- gelegenheden waren in dien tijd nog zeer beperkt. Eerst in 1872 kon de spoortrein Middelburg bereiken, voor dien tijd moest men om in Holland te komen gebruik maken van de stoomboot, die voer van Middelburg op Rotterdam. Burenvisites werden in den zomer altijd gehouden. Enkele goede vrienden en fami lieleden kwamen dan 's middags met hunne vrouwen om twee uren reeds op bezoek, om echter 's avonds reeds om ongeveer acht uur te vertrekken. De man nen gingen dan de vruchten te velde eens opnemen, terwijl de vrouwen den tuin en het erf eens rondwandelden. Bij bezoek

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 2009 | | pagina 24