dag(en) na het dorsen naar de boerderij gebracht en in de buurt van de oven opge slagen. werk weer opgepakt en om vier uur was het weer tijd voor koffie en een boterham. Bier en jenever Als er honderd bossen koolzaadstro ge bonden waren riep een binder: "Bier en je never". Het werk werd dan even stilgelegd voor een flesje bier, een glaas je bitter of jenever voor de mannen en stroopjenever voor de vrouwen en de jongens die de strobanden klaarlegden. Stroopjenever was een meng sel van jenever en stroop. De verhouding jenever en stroop moest kloppen, anders was de drank te sterk of te slap. De boerin maakte dit klaar en het werd alleen gedronken tijdens het dorsen van koolzaad. Na deze pauze ging de andere ploeg dorsers aan het werk. Per dag konden zo'n duizend bossen gebonden worden en werd dus ongeveer tien keer een pauze met bier, bitter, je never of stroopjenever ingelast. Schafttijd Tegen negen uur bracht een dienstbode een grote koperen ketel met warme koffie en een mand met witte boterhammen met boerenboter en belegd met kaas of ontbijtkoek zoete- koeke). Rond twaalf uur werd een nieuwe voorraad brood en warme koffie gebracht. Nu was er keuze uit besmeerde kren- tenboterhammen of witte boterhammen met ham of kaas. Om één uur werd het Door Frans en Ria van den Driest nagemaakte versierde meie. (foto Ria van den Driest) Meie De avond voor het dorsen van het kool zaad hadden twee arbeidersvrouwen een meie gemaakt. De meie was een gaffelvormige wilgentak,

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 2010 | | pagina 36