De gids deelt ambachtelijk gemaakte vleeswa
ren met een kostelijk sausje uit bij de winkel
van Le Boucher, (foto Joost Hoogendoorn)
van Brussel en staat op de werelderfgoed-
lijst van de Unesco.
Het zeer fraaie Stadhuis, het Broodhuis en
diverse Gildehuizen in allerlei bouwstijlen
omringen dit indrukwekkende plein, dat
reeds in de elfde eeuw het centrum van de
stad vormde. Het is ook het plein waar de
naam Geus is 'geboren'. Bij het aanbieden
werd later een erenaam. Toch zou twee
jaar later de Tachtigjarige Oorlog uitbreken,
mede door het onthoofden van de graven
Egmont en Hoorne op dit plein.
Half om half
Er was ons nog een drankpauze beloofd
en het geestrijke vocht werd in de buurt
van het Smeekschrift van ongewapende
edelen aan landvoogdes Margaretha van
Parma in 1566 zou een van haar raads
heren - Karei van Berlaymont - gezegd
hebben: "N'ayez pas peur Madame, ce ne
sont que des gueux" (Wees niet bang me
vrouw, het zijn slechts bedelaars). Dat
van het beursgebouw genuttigd. Wij bestel
den volgens oud gebruik: half om half.
Onze gids legde het gebruik uit. Het was
volgens hem de gewoonte dat handelaren
na sluiting van de beurs in het tegenover
liggende café-restaurant de aan- en verko
pen van de dag met een drankje beklon
ken. Bij lucratieve transacties werd cham
pagne geoffreerd, maar bij verliesgevende
verkopen werd het glas voor de helft met
champagne gevuld en vervolgens aange-