waarin de palingen werden bewaard. Daar
naast stond een stookhok waarin de palin
gen werden gerookt op eikenhout. Vooraf
werden de palingen in een zoutbad ge
dompeld, vervolgens ontdaan van de inge
wanden en een voor een met de staart
naar beneden opgehangen aan een lange
stok, de zogeheten speet, die aan weers
zijden was voorzien van een rij pinnen. Als
alle speten waren opgevuld en boven in de
rookoven geplaatst, werd het vuur onderop
aangestoken. Al snel dropen dan de eerste
druppels vet van de staarten in de oplaai
ende vlammen. Het was de kunst om de
palingen op het juiste moment boven het
vuur weg te halen. Trouwe klanten van
mijn grootvader wisten precies wanneer
dat tijdstip aanbrak, want wat is er lekker
der dan vers gerookte paling, warm aan-
De gerookte paling aan de speet wordt uit het
stoomhok gehaald. Op de achtergrond is de rook
nog te zien1938. (familiealbum Ingelse)
Het huis van de grootouders van Daan Ingelse
aan de Sint-Jorisgang, 2017. (foto Daan
Ingelse)
In de druivenkas worden de gaten in de netten
gerepareerd, boeten, 1938. (familiealbum
Ingelse)