waarin de palingen werden bewaard. Daar naast stond een stookhok waarin de palin gen werden gerookt op eikenhout. Vooraf werden de palingen in een zoutbad ge dompeld, vervolgens ontdaan van de inge wanden en een voor een met de staart naar beneden opgehangen aan een lange stok, de zogeheten speet, die aan weers zijden was voorzien van een rij pinnen. Als alle speten waren opgevuld en boven in de rookoven geplaatst, werd het vuur onderop aangestoken. Al snel dropen dan de eerste druppels vet van de staarten in de oplaai ende vlammen. Het was de kunst om de palingen op het juiste moment boven het vuur weg te halen. Trouwe klanten van mijn grootvader wisten precies wanneer dat tijdstip aanbrak, want wat is er lekker der dan vers gerookte paling, warm aan- De gerookte paling aan de speet wordt uit het stoomhok gehaald. Op de achtergrond is de rook nog te zien1938. (familiealbum Ingelse) Het huis van de grootouders van Daan Ingelse aan de Sint-Jorisgang, 2017. (foto Daan Ingelse) In de druivenkas worden de gaten in de netten gerepareerd, boeten, 1938. (familiealbum Ingelse)

Tijdschriftenbank Zeeland

de Wete | 2017 | | pagina 25