HeI" is nieï nieuw...
Verleiden via internet
De eerste biologisch-dynamisch werkende bedrijven ont
stonden in Zeeland. Vanaf 1926 werd vanuit huis Love-
rendale in Domburg begonnen met het opzetten van een
aan al boerderijen waarop volgens deze methode werd
gewerkt. Het ging daarbij om de Jacobahoeve, Ter Linde
en 1 er Mee. Het initiatief kwam van de antroposofe Marie
Tak van Poortvliet. In haar huis Loverendale logeerden
regelmatig kunstenaars. De Jacobahoeve was genoemd
naa de vriendin van Marie Tak van Poortvliet, de schilde
res acoba van Heemskerk. Een van de bezoekers van het
huis van de dames was Willem Zeylmans van Emmichoven,
een student Medicijnen en geïnteresseerd in moderne
kunst. Met hem richt Marie Tak van Poortvliet de Cultuur
maatschappij Loverendale op. Ter Mee en Ter Linde, beide
bedrijven gelegen tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle,
bes aan nog steeds en werken nog steeds op biologisch-
dynamische wijze. In de jaren zestig en zeventig kende het
bedrijf een grote internationale belangstelling omdat de
nadelen van de reguliere landbouw aan het licht kwamen
en groepen consumenten zich daartegen verzetten. Op
dat moment ontstaan ook de eerste ecologisch-biologische
bedrijven, aanvankelijk vanuit de filosofie dat het anders
moet en kan; later zijn het vooral reguliere boeren die
omschakelen omdat zij zich zorgen maken over het milieu
en de kwaliteit van de voeding. In de jaren zestig werkt
provoleider Roel van Duijn enkele maanden op Ter Linde.
Daar raakt hij onder de indruk van de biologisch-dynami-
sche landbouw en leert dat er natuurwezens zijn die de
boer helpen: kabouters. Wanneer hij na enkele maanden
weer naar de stad gaat, confronteert hij de wereld met
de kabouterbeweging die vanuit de stad de natuur een
handje gaat helpen. Sinds die tijd is de biologische land
bouw langzaam gegroeid. In Zeeland zijn er momenteel
ongeveer vijftig erkende biologische bedrijven, waarvan
een zevental biologisch-dynamisch.
de webwinkel vaak goedkoper dan een gewoon geteeld
product uit de supermarkt. Klanten plaatsen een bestel
ling via de computer. Dat kan tot dinsdagochtend tien
uur. Met een paar medewerkers zet Anneke alles klaar.
Twee chauffeurs bezorgen de grote blauwe kratten met
boodschappen door heel Zeeland en een stukje Brabant bij
de klant aan huis.
Alex en Anneke willen consumenten verleiden op een be
wuste manier inkopen te doen. Een webwinkel is daarvoor
een goed instrument vinden ze. Het lijkt te werken: inmid
dels heeft de winkel al zo'n duizend klanten. Anneke: 'Je
bestelt gezond en lekker eten op het moment dat het je
past en in je eigen omgeving. Dinsdag besteld, donderdag
of vrijdag thuisbezorgd. Makkelijk en het bespaart tijd.
Probleem is nog wel dat er grotere brievenbussen moeten
komen.'
Via een nieuwsbrief gaat de verleiding verder. Wekelijks
staan hier recepten en aanbiedingen in. ledereen die is
geïnteresseerd in biologisch eten kan zich erop abonneren.
Verder is de nieuwsbrief gevuld met achtergrondinforma
tie over hoe en waar de groenten worden geteeld. 'Onze
klanten vinden het prettig om te weten waar hun groen
ten vandaan komen', meent Anneke. 'Commercieel gezien
werkt het zelfs zo dat de producten die voorzien zijn van
de tekst "van eigen erf" sneller verkopen dan regionale
producten.'
Na een korte rondleiding in de schuur waar de voorraad
voor de webwinkel staat, draait de volgende vrachtwagen
het erf alweer op om een vrachtje wortelen in te laden.
De welverdiende pauze zit erop. O
Fotografie: Anton Dingemanse
r