DE LAATSTE WEERVISSERS
Cor: "Er waren hier verschil
lende handelaren, die meestal
uit de buurt van de oude
Zuiderzee kwamen, waar ze
vóór de afsluiting ook ansjo
vis visten. Die hadden dan
hier soms een mannetje die ze
voor hen wou zouten. Maar
die zijn er langzamerhand
mee gestopt omdat ze te oud
werden. Maar mijn ooms
hadden hier een visconserven-
fabriekje 'De Arbeid' en die
kochten ook ansjovis, die ze
ook in olie of gewoon in 't
zout zetten. En die verkoch
ten ze dan weer in potjes en
blikjes door het hele land.
"En wat was de prijs, die de visserman kreeg voor de ansjovis?"
Cor: "De prijs schommelde erg en dat kwam omdat er zulke grote verschillen
waren in vangsten, het ene jaar of het andere. Maar na de oorlog kregen we toch
al gauw 75 cent per kilo en dat is naderhand natuurlijk flink opgelopen."
Je moet vlak langs de
vleuken lopen, anders
ontsnapt de vis.
55