DE LAATSTE WEERVISSERS Cor: "Er waren hier verschil lende handelaren, die meestal uit de buurt van de oude Zuiderzee kwamen, waar ze vóór de afsluiting ook ansjo vis visten. Die hadden dan hier soms een mannetje die ze voor hen wou zouten. Maar die zijn er langzamerhand mee gestopt omdat ze te oud werden. Maar mijn ooms hadden hier een visconserven- fabriekje 'De Arbeid' en die kochten ook ansjovis, die ze ook in olie of gewoon in 't zout zetten. En die verkoch ten ze dan weer in potjes en blikjes door het hele land. "En wat was de prijs, die de visserman kreeg voor de ansjovis?" Cor: "De prijs schommelde erg en dat kwam omdat er zulke grote verschillen waren in vangsten, het ene jaar of het andere. Maar na de oorlog kregen we toch al gauw 75 cent per kilo en dat is naderhand natuurlijk flink opgelopen." Je moet vlak langs de vleuken lopen, anders ontsnapt de vis. 55

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2000 | | pagina 57