Magere en vette jaren DE LAATSTE WEERVISSERS Het laatste decennium is de situatie totaal veranderd: de vismijn is ver dwenen en niet alleen de 'omvis', maar ook alle ansjovis wordt nu door de weervissers aan huis verkocht aan particulieren. Zodra de eerste ansjovis aan de wal wordt gebracht, gaat dat nieuws als een lopend vuurtje door de stad en komen velen om een maaltje verse ansjovis, waar ze al gauw drie rijksdaalders per kilo voor betalen. Er zijn nu in Bergen op Zoom en in Goes zelfs al restaurants die de verse ansjovis als streek- specialiteit op de menukaart hebben staan. Het was de Bergse restaura teur Jos Machielsen, die tien jaar geleden in zijn 'vistro' Hildernisse een 'A-A-A-menu' introduceerde, waarbij de drie A's staan voor de drie culi naire specialiteiten van Bergen op Zoom: asperges, aardbeien en ansjovis. Als er ergens sprake is van magere en van vette jaren, dan wel bij de ansjo visvissers. Sommige jaren komt de ansjovis gewoon niet opdagen en gaan de vissers elk tij tevergeefs naar hun visserij. Het enige wat ze zo'n seizoen vangen is wat sprot en andere 'omvis'. Plus af en toe een handvol ansjovis. De verschillen tussen het ene jaar en het andere zijn spectaculair. Al wadend naar de punt Professor Korringa, de visserijbioloog, berekende dat de gemiddelde wordt het drijfnet ingekort. vangst in de Oosterschelde tussen 1878 en 1940 50.000 kilo ansjovis per 56

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2000 | | pagina 58