H Mi
VAREN MET DE ARM 2 2
De visserij geeft mede vorm aan de beeldvorming van Zeeland. Door de
hoge kwaliteit van haar producten en het aansprekende karakter van het
beroep van visser is die bijdrage aan de beeldvorming van Zeeland posi
tief. Daarom doe ik graag mee aan promotieactiviteiten voor de verschil
lende Zeeuwse visserijproducten. In dat verband bewaar ik de beste her
inneringen aan de mosselraces met traditionele schepen (hoogaarzen,
hengsten, lemmerjachten, botters, schouwen, etc) over de Schelde naar
Antwerpen om de eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen aan de
bestuurders van de stad en de provincie Antwerpen aan te bieden. Maar
ook de presentatie van de Oosterscheldekreeft als een bijzonder Zeeuws
product tijdens een lunch in het gerenommeerde restaurant Inter Scaldis
te Kruiningen blijft, ondanks de overvloedig geschonken excellente wijn,
zonder moeite in het geheugen hangen.
In mijn ronde om kennis te maken met de verschillende bedrijfstakken en
bedrijven in Zeeland mocht de visserij in al zijn facetten zeker niet ont
breken. Mede door mijn voorzitterschap van een adviesgroep aan de
minister van LNV over de toekomst van de Nederlandse visafslagen
waren er al meerdere contacten met de Zeeuwse visserij gelegd, zoals
bezoeken aan de visafslagen van Vlissingen, Breskens en Colijnsplaat,
aan visverwerkende bedrijven als 'Van de Gruiter' in Middelburg en aan
handelsfirma's als 'Noordzee' in Breskens. Ook bezoeken aan bijeenkom
sten met een meer feestelijk karakter, zoals de visserij- en mosseldagen in
Colijnsplaat en Yerseke, hadden al plaats gevonden. Maar een tocht van
meerdere dagen mee de zee op was nog steeds niet gerealiseerd. Die
praktijkervaring, hoe beperkt ook, moest toch een keer worden opge
daan, zeker nu het Europese Comité van de Regio's mij had gevraagd om
samen met de Duitse staatssecretaris voor visserij van Sleeswijk-Holstein
rapporteur te zijn van het Europese Groenboek over de toekomst van het
gemeenschappelijke visserijbeleid
Het gerenommeerde
restaurant Inter Scaldis.
ÉÉpil
10