Kentering DE ROEM VAN YERSEKE Misschien moet het tij keren om de toekomst van Yerseke een nieuwe impuls te geven. Aad Smaal, directeur van het Centrum Schelpdieren- onderzoek van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO), denkt daarbij aan een duurzame exploitatie van de kokkels, mosselen en oesters. Bij de kokkelvisserij kan dat onder andere door langzamere vis- snelheden, waardoor er minder bodemberoering is. Ook een ander type kokkelvaartuig en andere vissystemen kunnen bijdragen tot een meer duurzame visserij. Vissen op plaatsen, waar vogels niet bij kunnen komen is een goede optie. Bij de mosselen zou het zaadvissen vooral op instabiele banken moeten gebeuren. Het mosselzaad kan ten dele op stabiele banken worden uitgezaaid ten behoeve van de vogels en voor de rest op de kweekpercelen. Daarnaast vissen volgens het 'Jan Louw principe', namelijk het uitdunnen van jonge, zeer dichte banken, waar door hun instabiliteit afneemt. Ook kan er met slimme aquaculuurtech- nieken nog veel meer geproduceerd worden. Zo kan er gedacht worden aan het kweken van mosselzaad en oesterbroed in zogenaamde hatche ry's (broedhuizen). Er kan veel meer worden gedaan. Het zo enorm rijke mariene milieu kan een culinaire biodiversiteit opleveren, waarmee de Nederlandse eetcultuur een nieuwe gastronomische dimensie kan krij gen. Het kan allemaal. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en uit gekiende technologieën kunnen er duurzame, economische producties ontwikkeld worden van vissoorten, schelpdieren, zilte groenten, zeewie ren. Producten die in onze keukens vertrouwd zijn en producten, die exotische lekkernijen zijn. Via intelligente marketingstrategieën kunnen die een breder bereik krijgen. Trouwens, ook voor buiten de keuken kan een natuurlijk of kunstmatig zout milieu nuttige ingrediënten opleveren voor commerciële medische, chemische en cosmetische toepassingen. In het kader van het project Ocean Farming - Duurzaam zeegebruik - wordt daar ook in Yerseke onderzoek naar gedaan. Aad Smaal zou in dat kader meer willen. Hij zegt:"In Wilhelminadorp staat het proefstation voor de fruitteelt leeg. Maak daar een proefstation voor de zeeteelt van!" Een groeiende (wereld)bevolking vraagt om een benutting van de marie ne ruimte (kust en zee). Misschien moet je dicht bij huis denken aan Aquaproductieparken op het land, aan een Zeecultuurpark in het Schelde-estuarium en aan een functie-uitbreiding van de ruimte van de Noordzee. Hoe je het wendt of keert, als je de rijkdom van het milieu wilt benutten, dan heb je daar ook maatschappelijk draagvlak voor nodig. De weerstand tegen een onbeperkte exploitatie van natuurlijke rijkdommen en dieren is een gegeven, dat uitdaagt om met behulp van nieuwe technologieën ecologisch verantwoorde, maatschappelijk aan vaardbare oplossingen te vinden. Uiteraard is het niet zonder risico, zegt Aad Smaal, als er mosselen uit Ierland in de Oosterschelde geïmporteerd worden. Het is vanwege de vrijhandel niet tegen te houden, maar geva ren zijn er. Een uitbuiting van de kennis, die er inmiddels is, zou op ter mijn veiliger productie kunnen opleveren zonder minder lucratief te zijn. Bij de economische dimensie zal kwaliteit belangrijker zijn dan kwanti- 25

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2003 | | pagina 27