Kentering
DE ROEM VAN YERSEKE
Misschien moet het tij keren om de toekomst van Yerseke een nieuwe
impuls te geven. Aad Smaal, directeur van het Centrum Schelpdieren-
onderzoek van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO),
denkt daarbij aan een duurzame exploitatie van de kokkels, mosselen en
oesters. Bij de kokkelvisserij kan dat onder andere door langzamere vis-
snelheden, waardoor er minder bodemberoering is. Ook een ander type
kokkelvaartuig en andere vissystemen kunnen bijdragen tot een meer
duurzame visserij. Vissen op plaatsen, waar vogels niet bij kunnen
komen is een goede optie. Bij de mosselen zou het zaadvissen vooral
op instabiele banken moeten gebeuren. Het mosselzaad kan ten dele op
stabiele banken worden uitgezaaid ten behoeve van de vogels en voor
de rest op de kweekpercelen. Daarnaast vissen volgens het 'Jan Louw
principe', namelijk het uitdunnen van jonge, zeer dichte banken, waar
door hun instabiliteit afneemt. Ook kan er met slimme aquaculuurtech-
nieken nog veel meer geproduceerd worden. Zo kan er gedacht worden
aan het kweken van mosselzaad en oesterbroed in zogenaamde hatche
ry's (broedhuizen). Er kan veel meer worden gedaan. Het zo enorm rijke
mariene milieu kan een culinaire biodiversiteit opleveren, waarmee de
Nederlandse eetcultuur een nieuwe gastronomische dimensie kan krij
gen. Het kan allemaal. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en uit
gekiende technologieën kunnen er duurzame, economische producties
ontwikkeld worden van vissoorten, schelpdieren, zilte groenten, zeewie
ren. Producten die in onze keukens vertrouwd zijn en producten, die
exotische lekkernijen zijn. Via intelligente marketingstrategieën kunnen
die een breder bereik krijgen. Trouwens, ook voor buiten de keuken kan
een natuurlijk of kunstmatig zout milieu nuttige ingrediënten opleveren
voor commerciële medische, chemische en cosmetische toepassingen.
In het kader van het project Ocean Farming - Duurzaam zeegebruik -
wordt daar ook in Yerseke onderzoek naar gedaan. Aad Smaal zou in
dat kader meer willen. Hij zegt:"In Wilhelminadorp staat het proefstation
voor de fruitteelt leeg. Maak daar een proefstation voor de zeeteelt van!"
Een groeiende (wereld)bevolking vraagt om een benutting van de marie
ne ruimte (kust en zee). Misschien moet je dicht bij huis denken aan
Aquaproductieparken op het land, aan een Zeecultuurpark in het
Schelde-estuarium en aan een functie-uitbreiding van de ruimte van de
Noordzee. Hoe je het wendt of keert, als je de rijkdom van het milieu
wilt benutten, dan heb je daar ook maatschappelijk draagvlak voor
nodig. De weerstand tegen een onbeperkte exploitatie van natuurlijke
rijkdommen en dieren is een gegeven, dat uitdaagt om met behulp van
nieuwe technologieën ecologisch verantwoorde, maatschappelijk aan
vaardbare oplossingen te vinden. Uiteraard is het niet zonder risico, zegt
Aad Smaal, als er mosselen uit Ierland in de Oosterschelde geïmporteerd
worden. Het is vanwege de vrijhandel niet tegen te houden, maar geva
ren zijn er. Een uitbuiting van de kennis, die er inmiddels is, zou op ter
mijn veiliger productie kunnen opleveren zonder minder lucratief te zijn.
Bij de economische dimensie zal kwaliteit belangrijker zijn dan kwanti-
25