Kentering in Yerseke
- de Roem staat!
KEES BOS
Met een andere regelmaat dan die van eb en vloed kent Yerseke zijn getijden in
de geschiedenis van oesters, mosselen, kokkels en kreeften. Aan het begin van de
21ste eeuw wankelt liet 125 jaar oude decor van de bekende oesterputten langs de
Havendijk. Er wankelt meer. De schelpdierensector staat onder druk van Haagse
voorschriften, statisch visserijbeleid en tegenkanting door sommige elitaire
milieuactiegroepen, waaronder de Waddenvereniging. Dat kan leiden tot
bedrijfsverplaatsingen en ten koste gaan van werkgelegenheid. In dit artikel
wordt de dynamiek van de Yersekse schelpdierenhistorie verhaald rond Roem van
Yerseke, een van de meest gerenommeerde bedrijven in oester- en mosselkweek,
in kokkelvisserij en in schelpdierenconserven. Besloten wordt met een mogelijk
nieuwe toekomst voor Yerseke. Duurzame visserij en slimme aquacultures
maken van Yerseke een centrum voor culinaire biodiversiteit. Een informatief,
educatief en recreatief Oosterscheldecentrum bundelt de voorlichting over de
cultuurhistorie en de economie van het mariene milieu. Daarnaast is het aantrek
kelijk wonen aan het water, krijgen de oesterputten met hun keten en schuurtjes
een toekomst met recreatieverblijven en tal van restaurantjes, waar gerechten uit
de zee als de specialiteiten van Yerseke van heinde en ver toeristen trekken en zorgt
een kunstmatig strand voor een versterking van de verblijfsrecreatie in Yerseke.
Luchtfoto oesterputten
Yerseke. Foto: Jacqueline
Midavaine
9