ZEELAND ZEE CULTUURLAND Algenkweek als voedsel voor schelpdieren. Hatchery/nursury-systeem. Referenties Brandenburg W„ P. Kamer mans, J. Steenbergen, M.C.J. Verdegem en J.M.D. Baars, 2004. Mogelijkheden voor zeecultuur in nieuwe getijdennatuur langs de Westerschelde. RIVO Rapport C027/04 CREM (2001). Consumptie van vis-, schaaldier- en schelpdierproducten in Nederland. Consultancy and Research for Environ mental Management, Amsterdam. Ens, B. A.C. Smaal en J. de Vlas, 2004. The effects of shellfish fishery on the eco systems of the Dutch Wadden Sea and the Oosterschelde. EVA2, final report. Davidson A, 2003. Het Noordatlantisch viskook- boek. Scepter, Bussum LNV (2003). Vis, als het maar verantwoord is, LNV Consumentenplatform, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Den Haag. Luiten, E. (red), 2004. Zee in zicht, STT Den Haag Quero, J-C en J-J Vayne, 1998. Les fruits de la mer et piantes marines des peches Francoises. Ifremer, Dela- chaux Niestle. Paris. Het komt nu aan op verdere uitwerking. En daarvoor is het ijzer heet: De landelijke overheid heeft een innovatieplatform aquacultuur ingesteld onder leiding van de commissaris van de koningin in Zeeland, drs W.T. van Gelder. Het platform is gericht op het benoemen van kansrijke thema's op het gebied van aqua cultuur, het formuleren van een nationale onderzoeksagenda en het bevorderen dat de onderwerpen op deze agenda worden gerealiseerd. Verder wil men samenwer king binnen de sectoren initiëren en tegenstellingen tussen de sectoren en andere belangengroeperingen overbruggen. Belangrijk punt is dat men (beleids-) belem meringen die innovaties beperken gaat signaleren en ervoor gaat zorgen dat deze belemmeringen op de agenda van de betrokken instanties terechtkomen. De ervaring leert namelijk dat vernieuwingen vaak in de weg worden gestaan door allerlei regels en dat er dus belemmeringen moeten worden opgeruimd om tot innovatie te komen. De Zeeuwse overheid heeft plannen in de maak waarin het begrip aquacultuur meer dan ooit valt te lezen. Er is een budget voor beschikbaar gesteld en er is politiek draagvlak voor verdere uitbouw. Er zijn allerlei technieken in ontwikkeling voor verbeteringen in de schelpdiercul tuur. Mosselzaad is een schaars goed en via het uithangen van collectoren kan dit efficiënt worden ingevangen. Verder wordt er geëxperimenteerd met het opkweken van schelpdierbroed in zogeheten hatchery/nursery-systemen. Dit biedt verder reikende perspectieven gericht op selectie en veredeling van de oudere dieren, het produceren van dieren die zich niet voortplanten en al hun energie aan groei beste den, en het opkweken van hoogwaardige soorten als de St Jakobsschelp. Ook het verzaaien van kokkelbroed lijkt kansrijk. Dit is rijkelijk aanwezig in de Westerschelde, waar het 's winters afsterft door een laag zoutgehalte, terwijl het in de Ooster schelde schaars is en het daar goed kan overleven en uitgroeien. Voor de teelt van vis wordt met succes geëxperimenteerd met tong, kabeljauw, zee wolf en Aziatische meerval. Er zijn concrete plannen om tongkweek commercieel toe te passen in Zeeland, in aansluiting op de reeds bestaande tarbotkwekerijen. Op het gebied van de zilte plantenteelt zijn er in het verleden succesvolle proeven gedaan met lamsoor, terwijl zeekraal al twintig jaar op kleine schaal commercieel wordt geteeld op Schouwen-Duiveland. Verdere ontwikkeling vereist proeven gericht op kennis van zouttolerantie en zaadvoorziening, en daarvoor blijkt inte resse te bestaan. De tijd is rijp voor een innovatiecentrum op het gebied van de zeecultuur, want het realiseren van de kansen vereist een gerichte aanpak en een infrastructuur die dit mogelijk maakt. Dit innovatiecentrum, waarvoor in januari 2004 de plannen in Yerseke zijn gelanceerd, richt zich op het bundelen van de vragen die uit de praktijk voortvloeien, en het opstellen van een samenhangende innovatie- en onderzoeks agenda op het gebied van de zilte teelten. Uit vele gesprekken met potentieel geïnte resseerden vanuit bedrijfsleven, overheid en onderzoek- en onderwijsinstellingen komt de sense of urgency duidelijk naar voren. Innoveren betekent vernieuwen op basis van wat er is (de 3 van cultuurhistorie), met behulp van techniek (de 13 van technologie) en bovenal door een gezamenlijke aanpak (de van co-operatie). Samen is dit, de synergie die de Zeeuwse delta te bieden heeft als zeecultuurland. 31

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeelandboek / Zeeuws jaarboek | 2004 | | pagina 33