Kokkels
HET
SUCCES
VAN
T O P S Y
BAITS
in gebruik te nemen die een ton per uur kan produceren. In het korrelen van
zagers in combinatie met andere ingrediënten zit een gigantische groeimarkt.
De specialisten verwachten dat de aquacultuur in 2008 alle visolie gebruikt.
Kort daarop gevolgd door vismeel. Per jaar komt er dan een tekort bij van 350
miljoen euro. Dus 350 in 2008, 700 in 2009 enz. Er is dus werk aan de winkel.'
Dat laatste zinnetje spreekt Bert Meijering uit met veel uitroeptekens.
Een gloednieuwe ontwikkeling in het bedrijf van Bert Meijering is de kweek
van kokkels.
'Vier jaar geleden was ik betrokken bij een project dat mosselzaad wilde
produceren. Ik kweekte de mossellarven en voerde ze met water uit de
zagerkwekerij dat veel algen bevat. Op het moment dat de zwemmende
larven zich moesten hechten aan een substraat stopte ook de groei. Toen ik
enkele maanden later de proef wilde opruimen zag ik allemaal kleine kok
keltjes in de bakken. Die waren als larf meegekomen met het algenwater uit
de vijver. Het jaar daarop heb ik de kokkels echt zelf gekweekt. Dit jaar ga
ik op commerciële schaal een proef starten in een bassin van duizend vier
kante meter. Aan het eind van dit jaar hoop ik tussen de vijf en tien ton te
kunnen oogsten en af te zetten op de versmarkt. Het doel is tweeërlei: uiter
aard de kokkels zelf, maar ook het filteren van het afvalwater door de kok
kels waardoor ik minder verontreinigingsheffing hoef te betalen. De proef
zal uitmaken hoeveel kokkels er uiteindelijk op het afvalwater van de
zagerkwekerij gekweekt kunnen worden. Aan elke zagerkwekerij kan in
de toekomst een schelpdierkwekerij gekoppeld worden als waterzuivering.
Die combinatie heeft een enorme toekomst in Zeeland.'