Vis
schelpdieren als mosselen en oesters gesteld kan worden dat een groot deel van het
groeiproces gecontroleerd en geconditioneerd wordt, geldt evenzeer dat de meest es
sentiële onderdelen van dat groeiproces aan Moeder Natuur worden overgelaten.
Er tekent zich echter een kentering af. De belangstelling voor het kweken - het onder
gecontroleerde omstandigheden brengen van het groeiproces - neemt snel toe. Zeker,
al eeuwenlang wordt vis gekweekt. Maar de productiecijfers van de laatste decennia
vertonen een indrukwekkende groei. Vele nieuwe soorten worden aan de lijst van
kweekvis toegevoegd. Zouttolerante gewassen worden inmiddels met succes geculti
veerd, ook in onze provincie, en de nog niet-gecultiveerde onderdelen van het groei
proces van de Zeeuwse mossel zullen zich spoedig door mensenhanden laten sturen.
Met een jaarlijks groeipercentage van negen procent is aquacultuur dan ook de
De visserman is afhankelijk van de natuur.
snelst groeiende voedselproducerende sector ter wereld. De vraag is gerechtvaardigd
waar die groeiende belangstelling vandaan komt. De redenen hangen af van het pro
duct waar het om gaat. We laten ze stuk voor stuk de revue passeren.
Al jaren schommelt de mondiale visserijproductie rond de 95 miljoen ton. Hier
mee lijkt de grens bereikt. 26% van de visgebieden in de wereld wordt overbevist
en nog eens 50% wordt maximaal bevist. Het overgrote deel van de naar schatting
20.000 vissoorten die wereldwijd bekend zijn, wordt daarmee in zijn voortbestaan
bedreigd.