Potenties
honderdduizenden toeristen deze provincie bezoeken. Hij vraagt zich af of het zicht
bare gebruik van water voor productiedoeleinden onbehagen wekt. 'Storen we ons
aan de blauwe tonnen van de mosselhangcultuur omdat ze het zicht benemen op een
natuurlijke staat? Maar dan zouden we ook de zeilboten op de Oosterschelde lelijk
vinden. Volgens de filosoof Rik Herngreen wordt de schoonheid van het landschap
grotendeels bepaald door de indruk die het geeft van de mensen die er leven. Wat
zegt dat over onszelf en onze gehechtheid aan oude agrarische landschappen zoals
de boomgaarden van Zuid Beveland, de weilanden van het Groene Hart, de wijn
gaarden van de Elzas, de akkerlanden van ToscaneZouden we diezelfde waardering
ook kunnen ontwikkelen voor nieuwe "working landscapes": zilte landschappen die
laten zien dat daar mensen werken en met liefde voor hun vak smakelijke en gezonde
producten ontwikkelenOf willen we niet weten hoe ons voedsel tot stand komt en
hoort aquacultuur thuis in loodsen op fabrieksterreinen: uit het zicht?'
De potenties van het project 'De Zeeuwse Tong' worden alom onderkend. De
ambities zijn er naar. In 2012 dient een volwaardig voorbeeldbedrijf operationeel te
zijn. Op een totale oppervlakte van vijftig hectare, waarvan dertig hectare vijvers, zou
jaarlijks minimaal dertig ton tong, honderdvijftig ton zagers en duizend ton kokkels
gekweekt moeten worden, met een economische waarde van respectievelijk 300.000,
750.000 en 900.000 euro. Dit voorbeeldbedrijf vormt geen doel op zich. Het is een
middel om de haalbaarheid van de verschillende vormen van aquacultuur en de syner-
gievoordelen van een gecombineerde teelt aan te tonen en ondernemers de noodza
kelijke vaardigheden bij te brengen. Ondernemers die vervolgens (een deel van) het
eigen bedrijf omvormen tot een gemengd zilt bedrijf. De markt voor deze producten
is aanwezig. Naast de aanvoer van Noordzeetong heeft het Landbouwkundig Econo
misch Instituut (LEI) becijferd dat er ruimte in de markt is voor nog eens 15.000 ton
tong.
Johan van Nieuwenhuijzen is directeur van de United Fish Auctions (UFA) en deel
nemer in het project. Hij zegt: 'De Europese consument eet meer vis en waardeert
het gezondheidsimago van vis in hoge mate. Door de grotere vraag is duurzaam ge
kweekte vis een prima aanvulling op de wilde vangst en garandeert beschikbaarheid
voor de consument. Gekweekte tong zal het net als wilde tong van zijn unieke smaak
en bereidingsgemak moeten hebben. Door de gegarandeerde beschikbaarheid kan hij
"just in time" inspelen op de vraag van de markt. Belangrijke elementen in de marke
ting mix voor gekweekte tong zijn: bewerken en verpakken naar wens van de klant en
communicatie over de duurzaamheid van kweektong van larve tot op het bord van de
consument.' Ook Peter de Koeijer, voorzitter van de Zeeuwse afdeling van de Zuide
lijke Land- en Tuinbouw Organisatie ziet goede kansen. 'Als ondernemer moet je altijd
gebruik proberen te maken van de omgevingsfactoren. Voor een belangrijk deel van
Zeeland Is dat zout water. Aquacultuur biedt juist nu perspectief omdat er een tekort
is aan kokkels en mosselzaad. Terwijl het centrum van de schelpdierhandel in Zeeland
ligt. Die handel moet bevoorraad worden. Ook aan tong bestaat een groeiend tekort.
Het is een uitdaging om een combinatie voor die markten te kunnen maken, profite
rend van de bestaande omgevingsfactoren. Daarnaast is het kennisniveau van biologi-