emand uit Zeeland J. L. van Leeuwen Adriaan Marinus Zuidweg-Burger uit Krabbendijke Zuidweg-Burger is een van de vele dubbelnamen in Zeeland, die de oplettende krantenlezer wel eens zal zijn tegengekomen. Ik stel hem aan u voor! Een lange, vlotte man, loopt op elke veemarkt en veetentoonstelling als kenner, keur meester of jurylid. Hij is bekend in de veehan del, in de slagers-onderwijswereld, hoofdbestuur der van de Nederlandse Bond van Veehandela ren, examinator, taxateur voor de provinciale gezondheidsdienst voor dieren op abortus-bang en tbc, bestuurslid van de kamer van koophan del, arbiter bij de veeverzekering, leraar, schrij ver in vakbladen, jager, mensenkenner. Zijn eerste diploma, afkomstig van de Amsterdam- sche Huishoudschool, verklaart dat hij zelfstan dig als militair kok kan optreden. Vijf jaar lang bleef hij kok voor de officieren gedurende de mobilisatie '14-'18. Dat diploma was niet zo maar een papiertje; hij moest 90 gerechten goed kunnen bereiden. En dat kan Zuidweg-Burger nóg. In zijn eenvoudig huis aan de Spoorlaan te Krabbendijke staat in een hoekje de telefoon, die vele malen rinkelt op een dag. Want Zuidweg wordt veel gebeld en hij telefoneert zelf graag. Hij wordt ook vaak geraad pleegd, maar hij vraagt zelf ook veel. Zijn bereidwilligheid een ieder te helpen en zijn gematigdheid bij moeilijke kwesties, maken hem haast onmisbaar bij het organisatieleven in de vee- en vleeshandel. Hij behoort tot de kleine groep van werkers uit de oude tijd, die zich geheel heeft weten aan te passen aan de nieuwe tijd. Daardoor kan hij op 78-jarige leeftijd nog worden gevraagd weer les te gaan geven aan de vakschool voor veehandelaren te Goes. Opnieuw is Zuidweg-Burger begonnen zijn lessen voor te bereiden om alles zo goed mogelijk over te kunnen brengen op de leerlingen. Hij studeert weer! Zuidweg-Burger is altijd bezig geweest. Dat was al nodig toen zijn vader in Krabbendijke nog een oesterbedrijf bezat. Alle kinderen moesten meehelpen bij Lou Zuidweg; A. M. als oudste in de eerste plaats. Hij leerde oesters onderschei den naar sortering en kwaliteit, en hij leerde ook de teelt en de bewerking. Zijn vader was omstreeks 1891 één der twee eerste knechten van de familie De Groof die bij Boom, boven Antwerpen, de oesterdakpannen-cultuur ging aan leren, op initiatief van de oude heer Charles de Groof uit Boom. De jonge Zuidweg leerde oes ters eten. Bij het uitsorteren bleven er dikkerd jes over. Er zat best vis in, doch de volle schelpvorm maakte ze niet marktwaardig. Zuidweg-Burger put uit een geweldige bedrijfser varing. De bedrijfservaring leerde Zuidweg in zijn slagerij in Krabbendijke, die voor een belangrijk deel werd gedreven door zijn broer en zijn echtgenote. Hij kocht de beesten en was dus veel op pad. Maar vaak ook moest hij bijspringen in de zaak, beende hij uit, slachtte hij en maakte hij bestellingen klaar. Geboren uit een „vrijzinnig" gezin, zoals dat wordt genoemd, deed Zuidweg niet veel aan de kerk. Zijn kinderen stuurde hij naar de openbare school. Hij noemt nog met grote eerbied de naam van de vroegere burgemeester van Krab bendijke, Jac. Welleman, in die dagen een zeer bekend vrijzinnig-democraat. Zuidweg koos niet 114

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 1971 | | pagina 6