emand uit Zeeland
J. L. van Leeuwen
Adriaan Marinus Zuidweg-Burger uit Krabbendijke
Zuidweg-Burger is een van de vele dubbelnamen
in Zeeland, die de oplettende krantenlezer wel
eens zal zijn tegengekomen. Ik stel hem aan u
voor! Een lange, vlotte man, loopt op elke
veemarkt en veetentoonstelling als kenner, keur
meester of jurylid. Hij is bekend in de veehan
del, in de slagers-onderwijswereld, hoofdbestuur
der van de Nederlandse Bond van Veehandela
ren, examinator, taxateur voor de provinciale
gezondheidsdienst voor dieren op abortus-bang
en tbc, bestuurslid van de kamer van koophan
del, arbiter bij de veeverzekering, leraar, schrij
ver in vakbladen, jager, mensenkenner. Zijn
eerste diploma, afkomstig van de Amsterdam-
sche Huishoudschool, verklaart dat hij zelfstan
dig als militair kok kan optreden.
Vijf jaar lang bleef hij kok voor de officieren
gedurende de mobilisatie '14-'18. Dat diploma
was niet zo maar een papiertje; hij moest 90
gerechten goed kunnen bereiden. En dat kan
Zuidweg-Burger nóg. In zijn eenvoudig huis aan
de Spoorlaan te Krabbendijke staat in een
hoekje de telefoon, die vele malen rinkelt op een
dag. Want Zuidweg wordt veel gebeld en hij
telefoneert zelf graag. Hij wordt ook vaak geraad
pleegd, maar hij vraagt zelf ook veel. Zijn
bereidwilligheid een ieder te helpen en zijn
gematigdheid bij moeilijke kwesties, maken hem
haast onmisbaar bij het organisatieleven in de
vee- en vleeshandel. Hij behoort tot de kleine
groep van werkers uit de oude tijd, die zich
geheel heeft weten aan te passen aan de nieuwe
tijd. Daardoor kan hij op 78-jarige leeftijd nog
worden gevraagd weer les te gaan geven aan de
vakschool voor veehandelaren te Goes. Opnieuw
is Zuidweg-Burger begonnen zijn lessen voor te
bereiden om alles zo goed mogelijk over te
kunnen brengen op de leerlingen.
Hij studeert weer!
Zuidweg-Burger is altijd bezig geweest. Dat was
al nodig toen zijn vader in Krabbendijke nog
een oesterbedrijf bezat. Alle kinderen moesten
meehelpen bij Lou Zuidweg; A. M. als oudste in
de eerste plaats. Hij leerde oesters onderschei
den naar sortering en kwaliteit, en hij leerde
ook de teelt en de bewerking. Zijn vader was
omstreeks 1891 één der twee eerste knechten
van de familie De Groof die bij Boom, boven
Antwerpen, de oesterdakpannen-cultuur ging aan
leren, op initiatief van de oude heer Charles de
Groof uit Boom. De jonge Zuidweg leerde oes
ters eten. Bij het uitsorteren bleven er dikkerd
jes over. Er zat best vis in, doch de volle
schelpvorm maakte ze niet marktwaardig.
Zuidweg-Burger put uit een geweldige bedrijfser
varing. De bedrijfservaring leerde Zuidweg in
zijn slagerij in Krabbendijke, die voor een
belangrijk deel werd gedreven door zijn broer
en zijn echtgenote. Hij kocht de beesten en was
dus veel op pad. Maar vaak ook moest hij
bijspringen in de zaak, beende hij uit, slachtte
hij en maakte hij bestellingen klaar.
Geboren uit een „vrijzinnig" gezin, zoals dat
wordt genoemd, deed Zuidweg niet veel aan de
kerk. Zijn kinderen stuurde hij naar de openbare
school. Hij noemt nog met grote eerbied de
naam van de vroegere burgemeester van Krab
bendijke, Jac. Welleman, in die dagen een zeer
bekend vrijzinnig-democraat. Zuidweg koos niet
114