De appel op weg naar milieuvriendelijker teelt
Onbespoten
Vanda en
Golden Delicious.
Hiervan noemen er 19 de kwaliteit
en 16 de prijs als een van de drie
belangrijkste criteria om het produkt op
de schappen te leggen. De behoefte
van de consument wordt door 14 van
de 21 ondervraagde inkopers van
grootwinkelbedrijven als een belangrijke
reden tot inkoop genoemd.
De inkopers schatten in dat wanneer
de kwaliteit van de vrijwel onbespoten
appels minder is dan van andere
appels, deze geen enkele kans maken
bij de consument. Zij zullen dus een
dergelijke appel pas in hun assortiment
opnemen als deze in smaak en uiterlijk
kan concurreren met bespoten appels.
Maar dan voorspellen ze die appel ook
meteen een zeer goede toekomst.
De veilingen zijn in ieder geval van
harte bereid mee te werken aan de
verhandeling van onbespoten appels.
Dit zeggen alle acht in dit onderzoek
ondervraagde directeuren van veilingen
in België en Nederland. Maar dan
moeten die appels wel voldoen aan de
kwaliteitsnormen. Ook moet er zeker
heid zijn omtrent de afzetmogelijk
heden. Bij voldoende aanbod zijn de
veilingen zeker bereid de vrijwel
onbespoten appels apart voor de klok
te veilen, hetgeen een extra stimulans
voor dit produkt zou betekenen.
Tenslotte
Uit de resultaten van het onderzoek
blijkt overduidelijk dat zowel consument,
de handel als ook de producenten zitten
te wachten op resistente appelrassen
die zich in kwaliteit en smaak kunnen
meten met gangbare appels. Het
onmiskenbare milieuvriendelijker
karakter hiervan maakt dat zij mogelijk
de voorkeur gaan krijgen boven de
bekende kwaliteitsrassen als Elstar en
Jonagold. In de fruitteeltsector is men
ten aanzien van de keuze van appel
rassen over het algemeen echter nogal
conservatief. Maar men blijkt toch ook
zeer gevoelig voor het oordeel van de
consument. De massale voorkeur van
consumenten voor milieuvriendelijker
geteelde appels geeft derhalve
aanleiding tot de optimistische conclusie
dat het over een aantal jaren vooral
resistente appels zullen zijn die liggen
op de schappen van de groenteman
en de supermarkt. Een groot deel van
die appels zou afkomstig kunnen zijn
van de Zeeuwse fruittuinen.
LITERATUUR
Hagg, M., Appel als gezondste snack. In: Fruitteelt
81(1991)17, pp.18-19.
Heines, J. Zn. bv, Eco-logische fruitteelt
eco-nomisch verantwoord?, Baarlo, 1991
Lössbroek T.G., R.K. Elema, Regeringsbeslissing
Meerjarenplan Gewasbescherming verschenen.
In: Fruitteelt 81 (1991 )31pp. 22-24.
Ministerie van Landbouw. Natuurbeheer en Visserij,
Structuurnota landbouw, SDU, Den Haag, 1990.
Wouw, B.A.J. van der. Marktkansen voor
schimmelresistente appels; een onderzoek onder
producenten, handelaren en consumenten,
Middelburg, 1991.
174