Fossiele schelpen op het strand
Natuurwandelingen
Oosterschelde onder de vloedlijn
Koken met groenten uit
Zee(land)
Janet van der Linde
In het kader van de ZEELAND NATUURMAAND vinden in de periode van 25 mei tot
en met 30 juni een groot aantal evenementen plaats. Enkele tips treft u in deze
rubriek aan. In het artikel op blz. 39 kunt u meer lezen over de achtergrond en orga
nisatie van de Natuurmaand.
Op zaterdag 8 juni a.s. vindt aan het
Domburgse strand de excursie 'Fossiele
schelpen op het strand' plaats onder
begeleiding van enkele ervaren conchy-
liologen of schelpenkenners. Het pro
gramma begint 's morgens met een dia
presentatie over fossiele schelpen, aard
lagen en bodemstructuren. Na de lunch
gaat men zelf schelpen zoeken en deze
determineren en benoemen. De excursie
is zowel bestemd voor beginners als
gevorderden (minimumleeftijd voor
deelname is 12 jaar).
zaterdag 8 juni
Plaats: Domburg/Oostkapelle
Tijd: 11.00-16.30 uur
Kosten: 75,- (inci lunch en consump
ties)
Informatie en opgave: Toeristisch Cen
trum Oranjezon, 0118-581507
Op de Zeeuwse stranden komen tussen
de 200 en 300 soorten schelpen voor.
Daarvan zijn zo'n 40 tot 50 nog levende
soorten, de andere zijn fossiele schelpen.
Door natuurlijke omstandigheden zijn er
in Zeeland diverse plaatsen waar veel
fossiele schelpen aanspoelen. De
bekendste plaatsen zijn Cadzand en
Domburg. Bij Cadzand liggen aardlagen
uit het Eoceen van 45 miljoen jaar oud,
en bij Domburg liggen bodemlagen uit
het Plioceen van tussen de 5 en 2 mil
joen jaar oud. Deze oude aardlagen
worden door de schurende werking van
de zeearmen de Zwingeul en de Schel-
destroom met hun getijdestromingen
aan de oppervlakte gebracht. Het zee
water werpt de schelpen vervolgens op
het strand.
In drie weekenden in juni wordt o.l.v.
een natuurgids een wandeling georgani
seerd door de nieuwe inlaag 'de Kei
hoogte' met ingedijkte jonge duintjes en
een vogelrijke waterplas. Ook wordt een
observatiehut bezocht. Daarna gaat de
wandeling buitendijks verder. Biologen
en duikers geven uitleg over het leven
onder water in de Oosterschelde aan de
hand van levend materiaal in perspex-
bakken gevuld met zeewater. Ze vertel
len onder andere over de getijdebewe
ging, Deltawerken, dijkbekledingen en
-bestortingen, stromingsaspecten en de
flora en fauna.
zaterdag 1 en zondag 2 juni, 9.00 uur
zaterdag 15 en zondag 26 juni, 9.30 uur
zaterdag 22 en zondag 23 juni, 14.00 uur
Plaats: de Keihoogte, Wissenkerke
Deelname: gratis
Zeekraal en zeeaster (lamsoor) zijn
geliefde groenten in Zeeland. Deze
groeien op de schorren en slikken die bij
eb droogvallen. Ook buiten de provin
ciegrenzen neemt de vraag naar deze
smakelijke groenten toe. Om aan de
vraag te kunnen voldoen probeert men
tot professionele zeegroentekwekerijen
te komen. De stichting Marine Cultures
Oosterschelde doet onderzoek hiernaar.
Zij beheert proefvelden in de omgeving
van Burgh-Haamstede, waar zeekraal,
zeeaster, zilte snijbiet en zeekool worden
gekweekt. Tijdens de Zeeland Natuur
maand kan men uitgebreid kennisma
ken met deze typische Zeeuwse produk-
ten. In een kooksessie op zaterdag 29
juni wordt zeegroente verwerkt o.l.v.
Corné Rasenberg, chef de cuisine van
het Golden Tulip Badhotel Domburg. Na
afloop wordt een bezoek gebracht aan
de proefvelden bij Burgh-Haamstede.
zaterdag 29 juni
Plaats: Oostkapel Ie/Burgh-Haamstede
Tijd: 10.00 uur
Kosten: f 50,=
Informatie en opgave: Toeristisch Cen
trum Oranjezon, 0118-581507
42 Zeeuws Tijdschrift