dan spijtig wegwuift vanwege zijn eed.
Soms begint hij een voorval omslachtig
te omschrijven, om het dan toch te ver
werpen als 'te bedrijfseigen'. Hij vindt
het jammer, enthousiast als hij is over
zijn vak. 'Het blijft lastig', zegt hij met
een zucht. 'Ook bij publikaties is de toe
stemming van de ondernemer noodza
kelijk. In verband met octrooien, een
produkt in ontwikkeling of een nog niet
nader uitgewerkt slim idee, is het vaak
beter niet naar buiten te treden. Een
kant en klaar nieuw produkt schreeuwt
natuurlijk om promotie en dan mag het
ook: graag zelfs. Dan mogen we uitpak
ken.'
Hygiëne
Het Innovatiecentrum Zeeland organi
seert voorlichtingsbijeenkomsten, trai
ningen en cursussen voor het bedrijfsle
ven, vaak samen met het onderwijs
(MBO, Hogeschool). In 1995 hebben
zeshonderd bedrijven en 950 personen
aan de voorlichtingsbijeenkomsten deel
genomen. Het ICZ heeft bijvoorbeeld
een voorlichting georganiseerd voor stu
denten en docenten van de Hogeschool
Zeeland omtrent Europees ondernemen.
Vijf bedrijven werden doorgelicht naar
Euro-maatstaven. Dit jaar, 1996, organi
seert het ICZ samen met de Provincie
Zeeland een workshop Europees Aanbe
steden. Verder hebben de nieuwe Euro
pese richtlijnen veel aandacht binnen
het ICZ.
Een goed voorbeeld is het project Sti
mulering Voedingsmiddelensector. Voor
dit project heeft het ICZ een extra
kracht aangetrokken van de Land
bouwuniversiteit Wageningen, Linda
Croese. Zij is afgestudeerd in de levens-
middelen-technologie en zal zich bezig
houden met onderzoek naar en voor
lichting over de nieuwe richtlijnen
levensmiddelenhygiëne en HACCP, die
levensmiddelenbedrijven vanaf 14 de
cember 1995 verplicht zijn na te leven.
HACCP staat voor Hazard Analysis and
Critical Control Points, wat zoveel bete
kent als risico-analyse en kritische
beheerspunten. Het gaat hierbij vooral
om de mechanische hygiëne: zijn
machines schoon, is al het metaal roest
vrij etcetera. Alle bedrijven in de voed
selketen (ook transportbedrijven) zijn
verplicht zo'n systeem op schrift te stel
len en na te leven. Dat is niet eenvou
dig. Bedrijven hebben vaak moeite de
problemen op het microbiologische vlak
juist in te schatten en hier oplossingen
voor te vinden. Het ICZ, met name Lin
da Croese, zal hierbij de helpende hand
bieden.
Signaal
Bram Maljaars: 'We maken bedrijfslei
ders bewust van methodieken en
gebruiken kwaliteitszorgsystemen; in die
zin is het misschien wel een soort zen
dingswerk. De bewustwording is de eer
ste stap. Wat wij doen is het gat volbrei-
en tussen de kennis en de wil te vernieu
wen of verbeteren. Onze kracht is dat
we weten waar je kennis kunt halen,
hoeveel die kost en hoe je die inzet. Die
kracht is onze inzet.'
Het Innovatiecentrum heeft onlangs een
nieuwe vorm van dienstverlening inge
voerd: het signaal-abonnement. Met
zo'n abonnement kunnen bedrijven via
een verbinding met de bibliotheek actu
ele informatie krijgen omtrent nieuwe
ontwikkelingen in hun branche, octrooi
en, marktonderzoeken en data van con
ferenties en congressen. Toont een
bedrijf belangstelling voor een dergelijk
abonnement, dan komt een adviseur
van het Innovatiecentrum langs voor
een intake-gesprek. Daaruit volgt een
zoekprofiel: welke bronnen worden
geraadpleegd om wat te weten te
komen. En wat wil het bedrijf met die
kennis? 'Het gaat uiteindelijk toch om
praktische zaken, de kosten en de baten
blijven het belangrijkst. Alles doen we
vanuit de gedachte dat innovatie kan
leiden tot versterking en uitbreiding en
daarmee ter verbetering van de Zeeuw
se economie.'
Limonade
'Door de havenpositie van Zeeland is de
provincie veel kansrijker dan bijvoor
beeld het noorden van het land. De
Innovatiecentra zouden hun aandacht
moeten richten op de goederenstromen,
daar zit de groei.
In het Sloegebied komt de Flushing Port
Scaldia. Op de 133 hectare braakliggend
industrieterrein zullen bedrijven - waar
voor de Rotterdamse haven geen ruimte
meer heeft - gevestigd worden. Rotter
dam investeert vijftig procent van de
totale kosten: 100 miljoen gulden. Rot
terdam wordt beter door de Scaldiaha-
ven omdat de haven extra service kan
verlenen en Vlissingen kan mee rijden
op de Rotterdamse bagagedrager, zoals
Willem Scholten, directeur van het Ge
meentelijke Havenbedrijf Rotterdam het
uitdrukte. Maljaars: 'De goederenstro
men in de havens brengen ook veel toe
gevoegde waarden met zich mee: er is
verpakkingsmateriaal nodig bijvoor
beeld. In de havens van Zeeland wordt
veel fruit vervoerd. De vraag is dan, kan
ik dat fruit niet schillen in Zeeland? Kan
ik met het sap en de vruchtenpulp die
hier overgeladen wordt geen eenvoudig
limonadefabriekje bevoorraden in het
Sloe? Het zou mooi zijn wanneer het
bedrijfsleven op deze manier in zou
springen op gaten in de markt. Het
Innovatiecentrum wil daar graag bij hel
pen.'
Overbodig
'We hebben altijd gezegd tegen het
ministerie dat de Innovatiecentra direct
opgedoekt moeten worden zo gauw we
niet meer nodig zijn. Dat zal niet snel
gebeuren.' Bram Maljaars lacht slim.
Geen boosaardigheid, maar een consta
tering waar hij zich kennelijk goed bij
voelt. 'De ontwikkelingen in en om het
bedrijfsleven gaan zo snel, de aan
dachtsgebieden verschuiven steeds. Nu
zijn we nogal eens bezig met de invoe
ring van kwaliteitszorg en de bewustma
king van Europese richtlijnen (HACCP
en dergelijke). De milieubewustwording
is voor een deel volbracht, zeg ik erg
voorzichtig. We hebben daar veel aan
bijgedragen. Je ziet milieu-adviesbu
reaus hun diensten aanpassen. Wij ver
schuiven mee. Mocht het zo zijn dat de
markt zichzelf ontwikkelt, zelf "vlecht"
met andere bedrijven teneinde tot inno
vaties te komen, dan is onze taak vol
bracht. Dan hebben wij geen functie
meer. Niet meer als aanjager in ieder
geval. De overheid kan dan gaan afbou
wen. En ik? Dan ga ik weer werken als
directeur van een commercieel advies
bureau.
10 Zeeuws Tijdschrift