dan spijtig wegwuift vanwege zijn eed. Soms begint hij een voorval omslachtig te omschrijven, om het dan toch te ver werpen als 'te bedrijfseigen'. Hij vindt het jammer, enthousiast als hij is over zijn vak. 'Het blijft lastig', zegt hij met een zucht. 'Ook bij publikaties is de toe stemming van de ondernemer noodza kelijk. In verband met octrooien, een produkt in ontwikkeling of een nog niet nader uitgewerkt slim idee, is het vaak beter niet naar buiten te treden. Een kant en klaar nieuw produkt schreeuwt natuurlijk om promotie en dan mag het ook: graag zelfs. Dan mogen we uitpak ken.' Hygiëne Het Innovatiecentrum Zeeland organi seert voorlichtingsbijeenkomsten, trai ningen en cursussen voor het bedrijfsle ven, vaak samen met het onderwijs (MBO, Hogeschool). In 1995 hebben zeshonderd bedrijven en 950 personen aan de voorlichtingsbijeenkomsten deel genomen. Het ICZ heeft bijvoorbeeld een voorlichting georganiseerd voor stu denten en docenten van de Hogeschool Zeeland omtrent Europees ondernemen. Vijf bedrijven werden doorgelicht naar Euro-maatstaven. Dit jaar, 1996, organi seert het ICZ samen met de Provincie Zeeland een workshop Europees Aanbe steden. Verder hebben de nieuwe Euro pese richtlijnen veel aandacht binnen het ICZ. Een goed voorbeeld is het project Sti mulering Voedingsmiddelensector. Voor dit project heeft het ICZ een extra kracht aangetrokken van de Land bouwuniversiteit Wageningen, Linda Croese. Zij is afgestudeerd in de levens- middelen-technologie en zal zich bezig houden met onderzoek naar en voor lichting over de nieuwe richtlijnen levensmiddelenhygiëne en HACCP, die levensmiddelenbedrijven vanaf 14 de cember 1995 verplicht zijn na te leven. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, wat zoveel bete kent als risico-analyse en kritische beheerspunten. Het gaat hierbij vooral om de mechanische hygiëne: zijn machines schoon, is al het metaal roest vrij etcetera. Alle bedrijven in de voed selketen (ook transportbedrijven) zijn verplicht zo'n systeem op schrift te stel len en na te leven. Dat is niet eenvou dig. Bedrijven hebben vaak moeite de problemen op het microbiologische vlak juist in te schatten en hier oplossingen voor te vinden. Het ICZ, met name Lin da Croese, zal hierbij de helpende hand bieden. Signaal Bram Maljaars: 'We maken bedrijfslei ders bewust van methodieken en gebruiken kwaliteitszorgsystemen; in die zin is het misschien wel een soort zen dingswerk. De bewustwording is de eer ste stap. Wat wij doen is het gat volbrei- en tussen de kennis en de wil te vernieu wen of verbeteren. Onze kracht is dat we weten waar je kennis kunt halen, hoeveel die kost en hoe je die inzet. Die kracht is onze inzet.' Het Innovatiecentrum heeft onlangs een nieuwe vorm van dienstverlening inge voerd: het signaal-abonnement. Met zo'n abonnement kunnen bedrijven via een verbinding met de bibliotheek actu ele informatie krijgen omtrent nieuwe ontwikkelingen in hun branche, octrooi en, marktonderzoeken en data van con ferenties en congressen. Toont een bedrijf belangstelling voor een dergelijk abonnement, dan komt een adviseur van het Innovatiecentrum langs voor een intake-gesprek. Daaruit volgt een zoekprofiel: welke bronnen worden geraadpleegd om wat te weten te komen. En wat wil het bedrijf met die kennis? 'Het gaat uiteindelijk toch om praktische zaken, de kosten en de baten blijven het belangrijkst. Alles doen we vanuit de gedachte dat innovatie kan leiden tot versterking en uitbreiding en daarmee ter verbetering van de Zeeuw se economie.' Limonade 'Door de havenpositie van Zeeland is de provincie veel kansrijker dan bijvoor beeld het noorden van het land. De Innovatiecentra zouden hun aandacht moeten richten op de goederenstromen, daar zit de groei. In het Sloegebied komt de Flushing Port Scaldia. Op de 133 hectare braakliggend industrieterrein zullen bedrijven - waar voor de Rotterdamse haven geen ruimte meer heeft - gevestigd worden. Rotter dam investeert vijftig procent van de totale kosten: 100 miljoen gulden. Rot terdam wordt beter door de Scaldiaha- ven omdat de haven extra service kan verlenen en Vlissingen kan mee rijden op de Rotterdamse bagagedrager, zoals Willem Scholten, directeur van het Ge meentelijke Havenbedrijf Rotterdam het uitdrukte. Maljaars: 'De goederenstro men in de havens brengen ook veel toe gevoegde waarden met zich mee: er is verpakkingsmateriaal nodig bijvoor beeld. In de havens van Zeeland wordt veel fruit vervoerd. De vraag is dan, kan ik dat fruit niet schillen in Zeeland? Kan ik met het sap en de vruchtenpulp die hier overgeladen wordt geen eenvoudig limonadefabriekje bevoorraden in het Sloe? Het zou mooi zijn wanneer het bedrijfsleven op deze manier in zou springen op gaten in de markt. Het Innovatiecentrum wil daar graag bij hel pen.' Overbodig 'We hebben altijd gezegd tegen het ministerie dat de Innovatiecentra direct opgedoekt moeten worden zo gauw we niet meer nodig zijn. Dat zal niet snel gebeuren.' Bram Maljaars lacht slim. Geen boosaardigheid, maar een consta tering waar hij zich kennelijk goed bij voelt. 'De ontwikkelingen in en om het bedrijfsleven gaan zo snel, de aan dachtsgebieden verschuiven steeds. Nu zijn we nogal eens bezig met de invoe ring van kwaliteitszorg en de bewustma king van Europese richtlijnen (HACCP en dergelijke). De milieubewustwording is voor een deel volbracht, zeg ik erg voorzichtig. We hebben daar veel aan bijgedragen. Je ziet milieu-adviesbu reaus hun diensten aanpassen. Wij ver schuiven mee. Mocht het zo zijn dat de markt zichzelf ontwikkelt, zelf "vlecht" met andere bedrijven teneinde tot inno vaties te komen, dan is onze taak vol bracht. Dan hebben wij geen functie meer. Niet meer als aanjager in ieder geval. De overheid kan dan gaan afbou wen. En ik? Dan ga ik weer werken als directeur van een commercieel advies bureau. 10 Zeeuws Tijdschrift

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 1996 | | pagina 12