Boeren boeren bio in Zeeland w- >a -l <\\A Paul Dees van de Zeeuwse Knoop. Foto: Harry van Hel. Het is kwart voor zes en ik snel nog even naar de natuurvoedingswinkel in de Adelaarstraat. Bood schappenlijstje meldt: waterkers, komkommer, ap pels, azijn, toiletpapieren brood. Opeens voel ik me een Zeeuw in Utrecht wanneer ik een sierlijke fles azijn van het schap pak waarop staat: biologische kruidenazijn gemaakt door de Zeeuwse Knoop uit Axel. Axel of all places, daar rijd ik als het moet met m'n ogen dicht naar toe. Hier wil ik meer van weten. Chauvinistisch als ik ben grijp ik twee flessen bij de hals, zet die in het mandje terwijl ik het artikel al voor me zie: Boeren boeren bio in Zeeland. ANTOINETTE VERBRUGGE Mijn gastheer is Paul Dees, de enthousiaste eigenaar van de Zeeuwse Knoop. Biologisch tuinbouwbedrijf de Zeeuwse Knoop vormt samen met het bedrijf van de eveneens biologische buren Marleen en Ronald van de Winckel een prachtige boerenhof. Een verscholen para dijs tussen Axel en Zaamslag. Paul Dees verbouwt op grote schaal kruiden die hij verwerkt in verschillende puur natuur (zelf gemaakte) kruidenazijnen. Tijdens zijn opleiding aan de Hogere Landbouwschool in Deventer rijpte het plan om ooit een eigen biologisch bedrijf te beginnen. Dat werd de Zeeuwse Knoop. De geur van verse kruiden waait ons tegemoet als we het veld oplopen. In de kas staat rozemarijn en basi licum. De vandaag flink schijnende zon maakt dat de warmte hier binnen als een deken om je heen hangt. De geur is intens. Paul Dees: 'Rozemarijn is een vrij grote groeier. Ik zou het natuurlijk droog kunnen kopen in plaats van zelf verbouwen. Dat doe ik niet aangezien ik de voorkeur geef aan verse planten, die geven het pro duct extra cachet en kwaliteit. De receptuur heb ik zelf ontwikkeld. De wijnazijn koop ik in want ervaring leer de dat het niet haalbaar is om die ook zelf te maken. Ik gebruik wijnazijn van biologische kwaliteit, die is mild en combineert goed met kruiden. De blanke azijn vind ik te hard van smaak.' Paul heeft culinaire aspiraties en volgde daarom een cursus fijne keuken. De kennis en ervaring die hij bij de cursus opdeed komen zijn azijnen ten goede. De flessen zien er mooi uit. Paul Dees: 'Ik hoop dat de azijn vooral gekocht wordt vanwege de 18 Zeeuws Tijdschrift

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 1997 | | pagina 20