Boeren
boeren
bio
in Zeeland
w- >a -l
<\\A
Paul Dees van de Zeeuwse Knoop. Foto: Harry van Hel.
Het is kwart voor zes en ik snel nog even naar de
natuurvoedingswinkel in de Adelaarstraat. Bood
schappenlijstje meldt: waterkers, komkommer, ap
pels, azijn, toiletpapieren brood. Opeens voel ik me
een Zeeuw in Utrecht wanneer ik een sierlijke fles
azijn van het schap pak waarop staat: biologische
kruidenazijn gemaakt door de Zeeuwse Knoop uit
Axel. Axel of all places, daar rijd ik als het moet met
m'n ogen dicht naar toe. Hier wil ik meer van weten.
Chauvinistisch als ik ben grijp ik twee flessen bij de
hals, zet die in het mandje terwijl ik het artikel al
voor me zie: Boeren boeren bio in Zeeland.
ANTOINETTE VERBRUGGE
Mijn gastheer is Paul Dees, de enthousiaste eigenaar
van de Zeeuwse Knoop. Biologisch tuinbouwbedrijf de
Zeeuwse Knoop vormt samen met het bedrijf van de
eveneens biologische buren Marleen en Ronald van de
Winckel een prachtige boerenhof. Een verscholen para
dijs tussen Axel en Zaamslag. Paul Dees verbouwt op
grote schaal kruiden die hij verwerkt in verschillende
puur natuur (zelf gemaakte) kruidenazijnen.
Tijdens zijn opleiding aan de Hogere Landbouwschool
in Deventer rijpte het plan om ooit een eigen biologisch
bedrijf te beginnen. Dat werd de Zeeuwse Knoop.
De geur van verse kruiden waait ons tegemoet als
we het veld oplopen. In de kas staat rozemarijn en basi
licum. De vandaag flink schijnende zon maakt dat de
warmte hier binnen als een deken om je heen hangt. De
geur is intens. Paul Dees: 'Rozemarijn is een vrij grote
groeier. Ik zou het natuurlijk droog kunnen kopen in
plaats van zelf verbouwen. Dat doe ik niet aangezien ik
de voorkeur geef aan verse planten, die geven het pro
duct extra cachet en kwaliteit. De receptuur heb ik zelf
ontwikkeld. De wijnazijn koop ik in want ervaring leer
de dat het niet haalbaar is om die ook zelf te maken. Ik
gebruik wijnazijn van biologische kwaliteit, die is mild
en combineert goed met kruiden. De blanke azijn vind
ik te hard van smaak.' Paul heeft culinaire aspiraties en
volgde daarom een cursus fijne keuken. De kennis en
ervaring die hij bij de cursus opdeed komen zijn azijnen
ten goede. De flessen zien er mooi uit. Paul Dees: 'Ik
hoop dat de azijn vooral gekocht wordt vanwege de
18 Zeeuws Tijdschrift