smaak en niet zo zeer omdat de flessen decoratief zijn.' De azijn van de Zeeuwse Knoop staat op de schappen van menig natuurvoedingswinkel, delicatessenzaak en - groothandel. Ook in de keuken van een goed restaurant vindt de maker zijn azijn goed passen. Dat Paul Dees werkelijk biologisch teelt, blijkt uit het Skal-keurmerk (Stichting Kontrole Alternatieve Land bouw, opgericht in de tijd dat controle nog met een -k gespeld werd). Deze controle-organisatie zorgt ervoor dat de strenge regels voor de biologische landbouw worden nageleefd. Paul Dees noemt een aantal manie ren op die in de biologische landbouw worden gebruikt in plaats van chemische middelen. Bijvoorbeeld schoffe len met ganzevoeten of werken met de hak. Eggen kan ook. Welke manier je gebruikt is afhankelijk van het ge was. Ook branden kan allerlei ongemakken verassen. Voor een goede opbrengst is de kwaliteit van de grond heel belangrijk. Het bodemleven speelt een grote rol bij het kweken en oogsten van volwaardige en gezonde ge wassen. Er moeten genoeg voedingsstoffen in de grond zitten. Daar kun je als boer aan meewerken. Bijvoor beeld door in het voorjaar groenbemesters neer te zet ten want die zorgen ervoor dat er minder waardevolle stoffen uit de grond 'spoelen'. Wanneer de groenbemes- ter wordt omgeploegd, neemt de aarde de voedingsstof fen van het groen weer op. Bij biologische teelt is de opbrengst gemiddeld zo'n 30 tot 40 procent minder dan in de gangbare landbouw. Dit percentage is uiteraard afhankelijk van het soort ge was en van de kwaliteit van de grond. Zoals elk gewas is ook het biologische gewas kwetsbaar. Denk maar aan luis, smet, fazanten, hazen, rupsen en onkruid. Onkruid groeit overal waar licht op de grond schijnt dus hoe dichter het gewas hoe minder onkruid. Paul Dees vertelt dat hij onkruid wel een van de lastigste plagen vindt. Terwijl we over het erf lopen rijdt buurman van de Win- ckel ons voorbij op zijn trekker die - dat blijkt - prima rijdt op biodiesel gemaakt uit koolzaadolie. De boer die vanuit een puur economisch motief wil overstappen naar de biologische landbouw doet er goed aan om die overstap niet te maken. Want biologisch boeren vanuit de gedachte om het maximale uit de grond te halen leidt waarschijnlijk tot roofbouw. Boven dien ligt voor sommigen misschien de verleiding op de loer om zo nu en clan toch wat gif te spuiten. Overigens is er in dat geval de Skal die die verleiding sanctioneert. Behalve de kruiden heeft Paul Dees een aardige hoe veelheid (biologische) snijbloemen staan die de klant zelf voor een zachte prijs kan plukken. Overigens: bij het afrekenen van de boodschappen waarmee dit verhaal ooit begon, vroeg ik de eigenaar van de winkel of hij meer wist van de Zeeuwse Knoop. Nee, niet. Behalve dat hij de azijn een goed product vindt. Zeeuws-Vlaanderen kent hij overigens goed want hij is geboren en opgegroeid in IJzendijke. Ik grinnik om het toeval en de gedachte die in me opkomt is dat Zeeuwen eigenlijk behoorlijk grensverleggend zijn. Marleen Kruiden De Zeeuwse Knoop vindt onderdak bij Marleen Kruiden, een bedrijf wat voornamelijk medicinale kruiden teelt. Ongeveer acht hectare met geneeskrachtige kruiden waar Samuel Hahnemann, de grondlegger van de home opathie, zijn vingers bij zou aflikken. De meeste van de kruiden die hier groeien zijn bestemd voor verwerking in medicinale preparaten die in de homeopathie en fytotherapie gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld pro ducten van VSM of van Dr. Vogel (Biohorma). Er is een veld vol prachtige rode zonnehoeden (echinacea) en iets verder de geneeskrachtige goudsbloem (calendula). En dat is maar een kleine greep van wat er op het land staat van Marleen en Ronald van de Winckel, eigenaren van Marleen Kruiden. In een brandschone ruimte wor den de verse kruiden verwerkt tot onder andere tinctu- Paul Dees tussen de juffertjes in het groen. Foto: Harry van Tiel. Kruidenazijn van de Zeeuwse Knoop. Foto: Harry van Tiel. Paul Dees tussen de bloeiende dille. Foto: Harry van Tiel. Zeeuws Tijdschrift 19

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 1997 | | pagina 21