Foto PvH Mediaproducties. wel. 'Er zijn zaken waar heel goed wordt gekookt, maar die een beetje gezelliger ingericht zouden kunnen zijn. Er zijn ook zaken waar de bediening weieens wat moei zaam verloopt. Maar over het algemeen is het niveau hoog en is er een duidelijk ontwikkeling te zien in de richting van beter, met meer (Zeeuwse) specialiteiten.' Overigens, een echte restaurant trad/f/e kent deze provincie niet, benadrukt Rien van Reems. 'De meeste restaurants, ook dit Katseveer bijvoor beeld, zijn zo'n 25 jaar geleden begonnen. Daarvoor had je geen restaurants in Zeeland. Veel mensen realiseren zich dat niet, maar je had cafés en hotel-restaurants en verder niets. Op een gegeven mo ment kwamen de bistrootjes met de Franse sfeer van stokbrood, kaarslicht en escargots. Dat is een enorme stimulans geweest. Er werden heel veel zaakjes gesticht door mensen die gewerkt hadden in de gerenommeerde keukens van hotels of op schepen op de grote vaart. Dat ontwikkelde zich steeds verder tot de restaurantjes die we nu ken nen, echte eetzaken dus. Je ziet nu dat de mensen van toen worden opgevolgd, vaak door hun kinderen, maar in ieder geval door jonge mensen met een goede oplei ding, die er vroeger ook niet was. Je kunt gerust zeggen dat er een proces van kwaliteitsverbetering en profes sionalisering in gang is gezet.' Het hoofdgerecht: Gebakken lamscarré Zeeuws lam) met een appeltaartje in rozemarijnsaus. De wijn: Pompille, Cötes de Castillon 1993 (een rode Bordeaux). Zeeuwse keuken Zonder overdrijven kun je volgens Rien van Reems stel len dat er een Zeeuwse keuken is ontstaan. Of eigenlijk Zeeuwse keukens. Hij is zo'n beetje de ontdekker van die veelzijdige streekgebonden gastronomie. Zelf houdt hij het er liever op dat hij het voor het eerst benoemd heeft, want het is immers zijn vak om het onder woorden te brengen. Een naam te geven. De Oosterscheldekeuken, bijvoorbeeld. Zo'n tien jaar geleden viel het hem op dat een aantal restaurants in Midden-Zeeland een heel eigen manier van koken hadden. Licht en puur, zonder overdaad. Hij sprak erover met Wina Born onder andere Zeeuws Tijdschrift 11

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 1998 | | pagina 13