Ei bakken
'Ik kook zelf ook graag. Ik ben een tijd lid geweest van
'Le copain culinair': een echte mannenkookclub. De chef
had dan een gigantische lijst met ingrediënten ingesla
gen en daar gingen wij dan mee aan de slag. Alles met
de hand, ook als het een diner voor twintig man betrof.
Daar heb ik veel van geleerd. Met een vriend heb ik
afgelopen eerste kerstdag een zeven-gangen-menu
gekookt voor vrienden. Dat vind ik leuk. Daarbij let ik
ook erg op de presentatie op het bord.'
'Toen ik op mezelf ging wonen had ik nul komma
nul kookervaring. Een ei bakken ging net. Mijn moeder
kan heel lekker koken en ik mocht ook wel in haar keu
ken kijken, maar daar had ik toen absoluut geen inte
resse voor. Als ik nu opbel dat ik thuiskom, vraagt ze
nog: 'Wat wil je eten?' Dat vind ik wel zalig. Vooral haar
appeltaart en soezen zijn heerlijk.'
'Ik heb expres geen diepvries aangeschaft toen ik
zelfstandig ging wonen: uit zelfbescherming. Zo kon ik
tenminste de kant-en-klaar maaltijden uit de weg gaan.
Het is zo verleidelijk om snel, snel wat te eten. Maar
een pasta- of rijstgerecht heb je ook in twintig minuten
klaar.'
'Ontbijt? Nee, dat is iets voor op vakantie of in het
weekeinde. Ik ontbijt niet doordeweeks en soms sla ik
de lunch ook over. Heb ik geen behoefte aan. Als ik
snoep is het Franse kaas, of blue stilton.'
Het hoofdgerecht:
Zeeduivelfilet met mierikswortelsaus
De kok van De Kameel maakt ware kunstwerkjes op een
bord, zonder dat het aan het tuttige van nouvelle cui
sine doet denken. Het bord is in verhouding. De gulden
snede in opmaak en smaak. Het zachte van de saus, het
stevige van de vis en het knapperige van dunne netjes
van gefrituurde aardappel eronder.
Yal<
Twan houdt erg van reizen. Ook daarin zoekt hij het
ongewone, het extreme. 'Ik wil ver weg, andere dingen
doen. Met de rugzak op zijn we veel door Azië getrok
ken. We zijn tweeënhalve week in Tibet geweest, indivi
44 Zeeuws Tijdschrift