Walvis Verwachting dueel, met een 4-wheel-drive. Thee met yakboter ja. De keuken van het land. Ik vond yakvlees erg lekker, maar na acht dagen ga ik toch verlangen naar een Big Mac. Bij een trektocht - alleen met mijn vriendin, een gids en een drager - gingen de kippen levend mee en onderweg op het blok. De nachtmarkt in China is een heel andere belevenis. Daar loopje door een straat met veertig kraampjes. Elk kraampje is een uitstalling van de meest wonderlijke gerechten. Je koopt hier en proeft daar. Zo eet je veel verschillende dingen, zonder echt te weten watje eet. Maar lekker is het wel.' 'In wezen is het niets voor mij om naar het hoge Noor den te gaan, maar ik heb me eens laten overhalen om met vier andere mannen te gaan vissen in Alaska. Vooral verse zalm zouden we gaan vangen. De roze zalm von den we al snel gewoontjes. Het leuke was dat we om beurten kookten en al die vijf mannen hadden zo hun eigen manier van vis bereiden. We hebben gerookte zalm in reepjes mee naar huis genomen, vacuüm ver pakt. Ook hier smaakte het zalig. Een heel bijzondere vakantie is het geweest. Ik heb daar een walvis uit het water zien springen, zo los van het water kwam-ie. Als ik de garantie had dat ik dat weer zou zien, zou ik di rect mijn vriendin meenemen. Dat is zoiets overweldigends!' 'Als je dan in Nepal bent en er zijn vrijwel alleen maar linzen, dan genietje toch meer van de luxe om je heen wanneer je weer terug in Nederland bent. Ik ben een uiterst tevreden mens: ik heb veel gezien.' Voor zijn werk als theaterdirecteur ziet Twan Robbeson beroepsmatig veel theatervoorstellingen in eigen thea ter en daar buiten. 'Ik ben in Mondragon voor elke voorstelling, laat de mensen binnen, laat hun weten dat ze welkom zijn, een speciale avond tegemoet gaan. Ik kijk naar de voorstelling en erna ben ik in het theater café. Zo zie ik ongeveer 140 voorstellingen per theater seizoen in ons eigen theater met daarna 140 keer na praten in het theatercafé. Het is geen opoffering: ik ben een echt gezelligheidsdier. Ik wil weten hoe de voorstel ling is geweest. Mijn smaak is niet van belang. Het gaat erom: wat wil het publiek? En in elk genre kun je zoe ken naar kwaliteit.' 'Tot nu toe was het aanbod in Zierikzee vrij behou dend. Ik probeer voorzichtig daar wat verandering in te brengen, mensen over te halen om ook eens iets anders te gaan zien. Kijk, theater is net als eten, als je iets bekends bestelt als zalm bijvoorbeeld, heb je daar een bepaalde verwachting bij. Als het niet zo smaakt als je verwachtte, valt de zalm of de voorstelling tegen. Als het wel zo was als je dacht, ben je wel tevreden, maar niet verrast. Bestel je echter iets onbekends, dan sta je open voor wat komen gaat. Je bent benieuwd hoe het zal smaken, hoe de voorstelling zal zijn. Dan heb je bij voorbaat al meer plezier. Het enige dat kan gebeuren is dat het tegenvalt. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd en ben je weer een ervaring rijker.' Het nagerecht: Sorbet a la kameel Pisang-nougatijs met rumrozijnen 'Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook nog lekker. Dat hebben ze goed voor elkaar', prijst Twan De Kameel. Zijn sorbet lijkt wel een herfststukje: de rood-paarse bollen ijs liggen op bruine, gebogen grote, dunne koeken. Op het vierkante bord strepen met blauwe en rode saus. Ook het pisang-nougatijs wordt geserveerd met de koek - die nog het meest doet denken aan een gesuikerd en gestold flensje - maar dan in repen. Het ijs is verrukkelijk. 'Een avondje uit is steeds vaker een combinatie van eten en theater. Nee, eten na de voorstelling is niet Nederlands. Ervoor gelukkig steeds vaker wel. Je hebt de horeca hard nodig als theater om goed te draaien. Maar ik probeer er dan ook echt iets speciaals van te maken, niets aan het lot over te laten. Theater begint aan de deur, op de rode loper. En als er een Chinese voorstelling is, is er ook een Chinees menu compleet met muziek in die sfeer.' 'Ik vind het leuk om te pionieren. Om te kijken wat er mogelijk is, creativiteit uit te buiten. Sommige din gen heb ik snel gezien. Je hebt afwisseling nodig om gemotiveerd te blijven. Wat ik leuk zou vinden? Cham pagne schenken in de pauze van de voorstelling. En een zomeravondconcert in de museumhaven van Zierikzee. Deze haven is toch veel mooier dan de Prinsengracht in Amsterdam? Nou dan!' Zeeuws Tijdschrift 45

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 1998 | | pagina 47