STREEK- EN SE
Terug naar Zeeland
Terug naar Zeeland is een nieuwe serie over
Zeeuwen die na een korter of langer verblijf
buiten de provincie definitief terugkeren. Wat
bezielt hen? Waarom komen ze terug?
Als eerste in de serie Riet Kint (1949), van
beroep kok. Ze vertrok 35 jaar geleden uit
Kloosterzande en vestigde zich dit jaar in
Paal waar ze samen met haar man Jan Cees
Tans het restaurant Kint Co opende.
Paul van der Velde
Riet Kint zag ik voor het eerst begin jaren negentig
van de vorige eeuw in het toen trendy restaurant Zuid-
Zeeland aan de Herengracht vlakbij het Koningsplein.
Het had de roep het meest Franse restaurant van
Amsterdam te zijn, een uiterst geanimeerde plek met
een internationale clientèle. Daaraan moest ik denken
toen ik mijn auto parkeerde in de Havenstraat in Paal.
Zelfs voor iemand afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen
is Paal zowat het einde van de wereld. Een gehucht
met niet meer dan veertig huizen onder aan een zeer
verhoogde dijk. Daarachter ligt een getijdenhaven op
de grens met het Verdronken Land van Saeftinge.
Ik moet weg
Riets vader had een loodgietersbedrijf in Kloosterzande
en zij was de oudste uit een gezin van acht kinderen.
Op jonge leeftijd werd ze tot invalmoeder gebombar
deerd wat haar na verloop van tijd begon te benauwen.
Nog voor ze eindexamen mulo had gedaan, besloot ze,
net 17, weg te gaan. Haar familieleden en kennissen
dachten dat ze wel op hangende pootjes terug zou
komen. Die kwamen bedrogen uit. Ze wilde naar de
kunstacademie St. Joost in Breda, maar was nog te
jong en ging op een stoffenatelier in Eindhoven wer
ken. Dat deed ze twee jaar en vertrok toen naar de
grote stad Amsterdam waar ze zich laafde aan het
artistieke milieu. Zelf was ze veel met stoffen bezig
en tegelijk kreeg ze steeds meer liefde voor het for
nuis. Riet zegt met nadruk dat ze volstrekt autodidact
is. Pas een echte baan maakte ze van koken toen ze in
1980 bij het toen populaire restaurant Van Puffelen
op de Prinsengracht ging werken waar ze in 1986
48 Zeeuws Tijdschrift 2004/1-2