chef-kok werd. In 1989 begon ze samen met haar man
fan Cees, jazzmusicus, het restaurant Zuid-Zeeland
aan de Herengracht dat een van de hotspots van
Amsterdam werd. In de eerste jaren waren het vooral
uitgevers, kunstenaars en muziekliefhebbers die haar
restaurant frequenteerden en de zondag jazzconcerten
die ze er organiseerden klinken nog steeds na. Ze
draaiden werkweken van 80 uur en het werd steeds
drukker. Alleen begon de clientèle te veranderen.
Patjepeeërs en dot.com-ers vulden het restaurant en
Riet begon er genoeg van te krijgen. In 1998 verkoch
ten ze Zuid-Zeeland en deden een jaar waar ze zelf
zin in hadden. Medio 1998 opende Riet een klein
restaurant onder de naam Kint Co in de Peperstraat
aan de rand van het centrum. Dat sloot in 2000 de
deuren want Riet en Jan Cees kregen er genoeg van
hun leven door het opgefokte tempo van de stad te laten
dicteren. Was het toeval dat hun leven een wending
kreeg tijdens een familiebezoek in Zeeuws-Vlaanderen?
S885
Boven: Riet Kint op de Nieuwmarkt in Amsterdam.
Links: interieur restaurant in Paal. Foto's: José van Riele.
De veilige haven van Paal
Jan Cees, een verwoede zeiler, kocht een boot bij het
wijdvermaarde Lion Classic Boats in Walsoorden en
daar hoorden ze dat er in Paal een voormalig dorps
café te koop stond. Ze waren meteen verliefd op de
omgeving: een modderige getijdenhaven onder hoge
luchten en de rust van het Land van Saeftinge. Hun
plan stond snel vast. Een seizoensgebonden restaurant
dat acht maanden per jaar open is. Na een ingrijpende
verbouwing, met gevoel voor historisch detail, ging op
Koninginnedag 2003 Café Restaurant Kint Co weer
open. Ze handhaafden de naam ook met het oog op
de naamsherkenning lokaal: 'd'as die atste van Kint!'
Haar familie blijkt veel groter dan ze zich ooit had
kunnen voorstellen, geeft Riet toe. Het zijn niet alleen
vrienden en kennissen die de weg naar Paal vinden.
Vlamingen waren er rap bij om de nieuwste parel aan
de Zeeuwse culinaire kroon te smaken. Kint Co is
vier dagen per week open en elke week is er een nieuw
menu dat seizoens- en streekgebonden is. De ingre
diënten voor het eten krijgen ze van een kleine kring
lokale leveranciers. De zeevruchten worden gebracht
door een viskenner uit Yerseke. Connaisseurs zeggen
dat Kint Co van een mediterrane sfeer doortrokken
is.
Ze draaien nu zeven maanden en voelen zich hele
maal thuis in Paal. Ze prijzen zich gelukkig dat ze
nog werken en niet Drenthenieren. In het café hopen
ze in de toekomst jazzsessies te organiseren. 'Terug
naar Zeeland' klopt letterlijk voor Riet, maar voor haar
en Jan Cees betekent het veel meer. Een wereld zonder
voortdurende druk waar je ongestoord aan je bestaan
kunt werken in nauw contact met je omgeving, weg
van het hyperindividualisme.
Wie wil weten hoe het eten proeft, kan terecht van april tot
december. Buiten deze periode is het restaurant open op afspraak
voor groepen. Café Restaurant Kint Co, Havenstraat 9-11, Paal.
(telefoon 0114-635642).
49 Zeeuws Tijdschrift 2004/1-2