chef-kok werd. In 1989 begon ze samen met haar man fan Cees, jazzmusicus, het restaurant Zuid-Zeeland aan de Herengracht dat een van de hotspots van Amsterdam werd. In de eerste jaren waren het vooral uitgevers, kunstenaars en muziekliefhebbers die haar restaurant frequenteerden en de zondag jazzconcerten die ze er organiseerden klinken nog steeds na. Ze draaiden werkweken van 80 uur en het werd steeds drukker. Alleen begon de clientèle te veranderen. Patjepeeërs en dot.com-ers vulden het restaurant en Riet begon er genoeg van te krijgen. In 1998 verkoch ten ze Zuid-Zeeland en deden een jaar waar ze zelf zin in hadden. Medio 1998 opende Riet een klein restaurant onder de naam Kint Co in de Peperstraat aan de rand van het centrum. Dat sloot in 2000 de deuren want Riet en Jan Cees kregen er genoeg van hun leven door het opgefokte tempo van de stad te laten dicteren. Was het toeval dat hun leven een wending kreeg tijdens een familiebezoek in Zeeuws-Vlaanderen? S885 Boven: Riet Kint op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Links: interieur restaurant in Paal. Foto's: José van Riele. De veilige haven van Paal Jan Cees, een verwoede zeiler, kocht een boot bij het wijdvermaarde Lion Classic Boats in Walsoorden en daar hoorden ze dat er in Paal een voormalig dorps café te koop stond. Ze waren meteen verliefd op de omgeving: een modderige getijdenhaven onder hoge luchten en de rust van het Land van Saeftinge. Hun plan stond snel vast. Een seizoensgebonden restaurant dat acht maanden per jaar open is. Na een ingrijpende verbouwing, met gevoel voor historisch detail, ging op Koninginnedag 2003 Café Restaurant Kint Co weer open. Ze handhaafden de naam ook met het oog op de naamsherkenning lokaal: 'd'as die atste van Kint!' Haar familie blijkt veel groter dan ze zich ooit had kunnen voorstellen, geeft Riet toe. Het zijn niet alleen vrienden en kennissen die de weg naar Paal vinden. Vlamingen waren er rap bij om de nieuwste parel aan de Zeeuwse culinaire kroon te smaken. Kint Co is vier dagen per week open en elke week is er een nieuw menu dat seizoens- en streekgebonden is. De ingre diënten voor het eten krijgen ze van een kleine kring lokale leveranciers. De zeevruchten worden gebracht door een viskenner uit Yerseke. Connaisseurs zeggen dat Kint Co van een mediterrane sfeer doortrokken is. Ze draaien nu zeven maanden en voelen zich hele maal thuis in Paal. Ze prijzen zich gelukkig dat ze nog werken en niet Drenthenieren. In het café hopen ze in de toekomst jazzsessies te organiseren. 'Terug naar Zeeland' klopt letterlijk voor Riet, maar voor haar en Jan Cees betekent het veel meer. Een wereld zonder voortdurende druk waar je ongestoord aan je bestaan kunt werken in nauw contact met je omgeving, weg van het hyperindividualisme. Wie wil weten hoe het eten proeft, kan terecht van april tot december. Buiten deze periode is het restaurant open op afspraak voor groepen. Café Restaurant Kint Co, Havenstraat 9-11, Paal. (telefoon 0114-635642). 49 Zeeuws Tijdschrift 2004/1-2

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2004 | | pagina 53