Aad Smaal, hoofd Proeftuin voor aquacultuur Het kweken van vis, schaal- en schelpdieren, gewassen, algen, wieren, wormen en sponsen, kortom: aquacul tuur, is een belangrijke internationale bedrijfstak die antwoord kan geven op actuele vraagstukken als over- bevissing, milieubescherming en toenemende consu- mentenvraag, zo werd op de jubileumbijeenkomst in Yerseke duidelijk. Het moet het mogelijk maken om op deze manier economisch rendabel en maatschap pelijk verantwoord voedsel te produceren. Innovaties in deze sector vormen een belangrijke impuls voor de Nederlandse kenniseconomie, zo werd in januari benadrukt en Zeeland is bij uitstek geschikt als proef tuin te fungeren met Yerseke als bijna vanzelfsprekend natuurlijk centrum. Aquacultuur ook wel zeecultuur of maricultuur genoemd, heeft kansen op verdere groei. De vraag naar deze producten neemt toe, terwijl de opbrengsten uit de visserij een plafond bereikt hebben of teruglopen. Dit geldt niet alleen voor de zee-, kust- en binnenvis serij. De vangst van schelpdieren in Waddenzee en Oosterschelde kent steeds meer beperkingen. Aqua cultuur kan de oplossing zijn om aan de stijgende vraag van consumenten te voldoen. Bij het benutten van de kansen heeft de sector evenwel een steuntje in de rug nodig. Het Innovatieplatform moet dat gaan bieden. Om de benodigde kennis over aquacultuur te mobiliseren en verder te ontwikkelen wordt - uiter aard in Yerseke - een Innovatiecentrum Zeecultuur opgericht. Trekker van het innovatiecentrum is het van het Centrum voor Schelpdieronderzoek. Foto's: PvH Mediaproducties er Centrum voor Schelpdieronderzoek (CSO) in Yerseke. Het innovatiecentrum voor zeecultuur in oprichting houdt zich bezig met 'zilte teelten' terwijl het onlangs opgerichte innovatieplatform aquacultuur bedoeld is voor zowel zoete als zoute teelten. Aad Smaal is hoofd van het CSO. Hij kwam 25 jaar geleden naar Zeeland als medewerker van Rijkswater staat voor de Deltawerken en belandde uiteindelijk bij het onderzoekcentrum in Yerseke. 'Als je het hebt over innovaties in de aquacultuur dan hoort het zoete er inderdaad ook bij. Van oudsher is de visteelt in Nederland zoetwaterteelt. Je hebt twee commerciële bedrijven die tarbot kweken en één die experimenteel met tongkweek bezig is. Als je de schaal- en schelpdiersector erbij betrekt krijg je een ander beeld over de verhouding tussen zoet en zout. De mossel- en oestersector neemt - economisch gezien - immers een belangrijke plaats in. De kokkelvisserij valt nu nog onder visserij, maar zou in de toekomst onder kweek kunnen gaan vallen.' Dat er een Innovatiecentrum voor zeecultuur wordt opgericht en dat dit centrum in Yerseke wordt geves tigd is geen toeval, benadrukt Aad Smaal. 'Dat is niet zomaar bedacht. Daar zijn goede redenen voor.' Het past in actuele ontwikkelingen die zich voordoen; in het beheer van water, natuur en visserij. Allerlei maat schappelijk trends komen samen zoals wonen aan het water. Water is gewoon in en is steeds vaker vriend in plaats van vijand. Relatief nieuw is de zoutwaterteelt van landbouwgewassen. Smaal: 'Het landbouwkundig beheer komt hier nog eens bij, mede omdat Wageningen 18 Zeeuws Tijdschrift 2004/3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2004 | | pagina 20