Het lag niet voor de hand dat de topkok fannis Brevet ('s-Heer Arendskerke, 1959) naar zijn geboor teland zou terugkeren. Na de mavo volgde hij de koks opleiding bij wat nu de horeca- en voedingsafdeling van het ROC Zeeland zou zijn die nog steeds bekend staat om zijn kwalitatief hoogstaande koks- en bak kersopleiding. Hij leerde het vak voornamelijk in toprestaurants in binnen- en buitenland zoals bij de Campveerse Toren in Veere, de Hoge Heerlijkheid in Middelharnis, de Bokkendoorns in Overveen, de Hoefslag in Bosch en Duin en in München bij het befaamde restaurant Tantris. Kort nadat hij getrouwd was met Claudia (Apeldoorn, 1966) opende hij het restaurant Helianthushof in Uden. In 2002 werd hij door de voormalige eigenares van het wijdvermaarde tweesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen, Maartje Boudeling, benaderd met de vraag of hij de zaak wou overnemen. Enerzijds was dat een vererend aanbod. Anderzijds zaten er heel veel risico's aan. 'Het is zeker niet zo dat de twee sterren bij de koop zijn inbegrepen. Bovendien weet je niet of de klanten trouw blijven en is het economisch klimaat niet echt stimulerend.' Na overleg met zijn vrouw Claudia en zoon Niels (9) besloten ze de stap te wagen. Koud was de zaak draaiende of het restaurant met rieten dak dat tegelijk de woning van de Brevetten is, brandde tot de grond toe af. Het was voorpaginanieuws. Het hotel (lid van de Relais et Chateaux-organisatie) met twaalf kamers bleef gespaard. Ze besloten het te sluiten omdat de meeste hotelgasten op het culinaire hotelar rangement afkomen. In mei 2003 kon Inter Scaldes de deuren weer openen dankzij de enorme steun die ze van alle kanten ondervonden. De achttien perso neelsleden hebben het drukker dan ooit tevoren, want de klanten zijn teruggekomen. Tachtig procent van de clientèle komt uit het buitenland, aangetrokken door de culinaire parel die nog steeds in het bezit van de felbegeerde sterren is. Sommige klanten komen zelfs per helikopter naar Kruiningen. Naar een Michelinerkenning hebben Riet Kint (Kloosterzande, 1949) en Jan Cees Tant nooit gestreefd. Wel was hun restaurant Zuid-Zeeland aan de Amsterdamse Herengracht in de jaren negentig een van de meest trendy restaurants in de hoofdstad. Na de verkoop ervan experimenteerden ze een kleine twee jaar met een kleiner restaurant in Amsterdam en toen hielden ze de drukte van de stad voor gezien. Ze deden een jaar waar ze zin in hadden en tijdens een 6 Zeeuws Tijdschrift 2004/5

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2004 | | pagina 8