Het lag niet voor de hand dat de topkok fannis
Brevet ('s-Heer Arendskerke, 1959) naar zijn geboor
teland zou terugkeren. Na de mavo volgde hij de koks
opleiding bij wat nu de horeca- en voedingsafdeling
van het ROC Zeeland zou zijn die nog steeds bekend
staat om zijn kwalitatief hoogstaande koks- en bak
kersopleiding. Hij leerde het vak voornamelijk in
toprestaurants in binnen- en buitenland zoals bij de
Campveerse Toren in Veere, de Hoge Heerlijkheid in
Middelharnis, de Bokkendoorns in Overveen, de
Hoefslag in Bosch en Duin en in München bij het
befaamde restaurant Tantris. Kort nadat hij getrouwd
was met Claudia (Apeldoorn, 1966) opende hij het
restaurant Helianthushof in Uden. In 2002 werd hij
door de voormalige eigenares van het wijdvermaarde
tweesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen,
Maartje Boudeling, benaderd met de vraag of hij de
zaak wou overnemen. Enerzijds was dat een vererend
aanbod. Anderzijds zaten er heel veel risico's aan.
'Het is zeker niet zo dat de twee sterren bij de koop
zijn inbegrepen. Bovendien weet je niet of de klanten
trouw blijven en is het economisch klimaat niet echt
stimulerend.' Na overleg met zijn vrouw Claudia en
zoon Niels (9) besloten ze de stap te wagen. Koud was
de zaak draaiende of het restaurant met rieten dak dat
tegelijk de woning van de Brevetten is, brandde tot de
grond toe af. Het was voorpaginanieuws. Het hotel
(lid van de Relais et Chateaux-organisatie) met twaalf
kamers bleef gespaard. Ze besloten het te sluiten
omdat de meeste hotelgasten op het culinaire hotelar
rangement afkomen. In mei 2003 kon Inter Scaldes
de deuren weer openen dankzij de enorme steun die
ze van alle kanten ondervonden. De achttien perso
neelsleden hebben het drukker dan ooit tevoren, want
de klanten zijn teruggekomen. Tachtig procent van de
clientèle komt uit het buitenland, aangetrokken door
de culinaire parel die nog steeds in het bezit van de
felbegeerde sterren is. Sommige klanten komen zelfs
per helikopter naar Kruiningen.
Naar een Michelinerkenning hebben Riet Kint
(Kloosterzande, 1949) en Jan Cees Tant nooit
gestreefd. Wel was hun restaurant Zuid-Zeeland aan
de Amsterdamse Herengracht in de jaren negentig
een van de meest trendy restaurants in de hoofdstad.
Na de verkoop ervan experimenteerden ze een kleine
twee jaar met een kleiner restaurant in Amsterdam en
toen hielden ze de drukte van de stad voor gezien. Ze
deden een jaar waar ze zin in hadden en tijdens een
6 Zeeuws Tijdschrift 2004/5