Sinds 1929 is de familie Herman actiefin de Axelse horeca. Grootvader Herman opende in dat jaar het hotel de Stadsherberg. W i j II Handd Hcrmsn ^'e werc' overgenomen door z')n zoon en die begon daarbij een Een Grand Cru uit Axel s''iter'i en wijnhandel. Eind jaren tachtig nam Paul Herman (1957) de zaak van zijn ouders over en legde zich steeds meer toe op de wijnhandel. Nu handelt hij vooral in klassieke Europese wijnen. Paul kent de internationale wijnhandel door en door en vliegt de hele wereld af om zijn clientèle te soigneren. Door Paul van der Velde, fotografie Oscar Steens In de Weststraat in Axel zit Wijnhandel Herman. Er werken zeven mensen en er heerst een informele sfeer. Op de tweede verdieping nestelt directeur Paul Herman. Hij begon als administratief commercieel medewerker bij een industrieel bedrijf in Terneuzen. Toch bleef de zaak van zijn ouders trekken. Daarom volgde hij proefcursussen in België, Nederland en Frankrijk en haalde vele diploma's op vino-cultureel gebied. Hij maakte reizen door de wijngebieden van Frankrijk op zoek naar unieke wijnen. Dit legde een prima bodem voor zijn kennis van wijnen. Zijn ouders waren erop tegen dat hij de zaak overnam want in hun ogen waren de mogelijkheden voor het bedrijf beperkt bij de laagconjunctuur die er midden jaren tachtig heerste. Toch dreef Paul zijn zin door. Hij gooide zich er volledig in en werkte keihard wat verzacht werd door de liefde voor het vak en het plezier in zijn werk dat hij als zijn grootste drijfveer ziet. In het begin verdiende hij er nauwelijks een droge boterham aan maar dat veranderde toen de conjunctuur eind jaren tachtig aan begon te trekken en hij zich op de exportmarkt stortte. De exportmarkt Hij kocht veel wijn in Bordeaux en werd er een ver trouwd figuur. Het is nu heel normaal dat iemand hem belt met de vraag of hij een wijn tegen een bepaalde prijs kan leveren. Dan loopt Paul zijn uitge breide netwerk af en meestal kan hij met een interes sant aanbod komen. Soms is het zo gek dat handelaar x uit Bordeaux vraagt of hij tegen prijs y kan leveren. Paul belt naar handelaar z (de buurman van x) met de vraag of hij voor prijs p kan leveren. Als dat kan wordt de wijn naar Axel gebracht en dan in minder dan een week terug naar z in Bordeaux. 'Iedereen is tevreden. Dat is handel', zegt Paul met pretogen. Hij is door schade en schande wijs geworden. Hij is zelfs een keer volledig de mist in gegaan. Een jeroboam is een inhoudsmaat voor drie liter in de Bourgogne maar in de Bordeaux voor vijf. Hij kocht een flinke partij jero- boams in de veronderstelling dat het vijfliter flessen waren maar toen die binnenkwamen bleek er maar drie liter in te zitten. Het was een flinke financiële aderlating. 6 Zeeuws Tijdschrift 2005/5-6

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2005 | | pagina 8