Sinds 1929 is de familie Herman actiefin de Axelse horeca.
Grootvader Herman opende in dat jaar het hotel de Stadsherberg.
W i j II Handd Hcrmsn ^'e werc' overgenomen door z')n zoon en die begon daarbij een
Een Grand Cru uit Axel s''iter'i en wijnhandel. Eind jaren tachtig nam Paul Herman (1957)
de zaak van zijn ouders over en legde zich steeds meer toe op de
wijnhandel. Nu handelt hij vooral in klassieke Europese wijnen.
Paul kent de internationale wijnhandel door en door en vliegt de
hele wereld af om zijn clientèle te soigneren. Door Paul van der
Velde, fotografie Oscar Steens
In de Weststraat in Axel zit Wijnhandel Herman. Er
werken zeven mensen en er heerst een informele
sfeer. Op de tweede verdieping nestelt directeur Paul
Herman. Hij begon als administratief commercieel
medewerker bij een industrieel bedrijf in Terneuzen.
Toch bleef de zaak van zijn ouders trekken. Daarom
volgde hij proefcursussen in België, Nederland en
Frankrijk en haalde vele diploma's op vino-cultureel
gebied. Hij maakte reizen door de wijngebieden van
Frankrijk op zoek naar unieke wijnen. Dit legde een
prima bodem voor zijn kennis van wijnen. Zijn ouders
waren erop tegen dat hij de zaak overnam want in hun
ogen waren de mogelijkheden voor het bedrijf beperkt
bij de laagconjunctuur die er midden jaren tachtig
heerste. Toch dreef Paul zijn zin door. Hij gooide zich
er volledig in en werkte keihard wat verzacht werd door
de liefde voor het vak en het plezier in zijn werk dat hij
als zijn grootste drijfveer ziet. In het begin verdiende
hij er nauwelijks een droge boterham aan maar dat
veranderde toen de conjunctuur eind jaren tachtig aan
begon te trekken en hij zich op de exportmarkt stortte.
De exportmarkt
Hij kocht veel wijn in Bordeaux en werd er een ver
trouwd figuur. Het is nu heel normaal dat iemand
hem belt met de vraag of hij een wijn tegen een
bepaalde prijs kan leveren. Dan loopt Paul zijn uitge
breide netwerk af en meestal kan hij met een interes
sant aanbod komen. Soms is het zo gek dat handelaar
x uit Bordeaux vraagt of hij tegen prijs y kan leveren.
Paul belt naar handelaar z (de buurman van x) met de
vraag of hij voor prijs p kan leveren. Als dat kan wordt
de wijn naar Axel gebracht en dan in minder dan een
week terug naar z in Bordeaux. 'Iedereen is tevreden.
Dat is handel', zegt Paul met pretogen. Hij is door
schade en schande wijs geworden. Hij is zelfs een
keer volledig de mist in gegaan. Een jeroboam is een
inhoudsmaat voor drie liter in de Bourgogne maar in
de Bordeaux voor vijf. Hij kocht een flinke partij jero-
boams in de veronderstelling dat het vijfliter flessen
waren maar toen die binnenkwamen bleek er maar
drie liter in te zitten. Het was een flinke financiële
aderlating.
6 Zeeuws Tijdschrift 2005/5-6