Zomaar uit de natuur zit niet in onze natuur
SCHOUTENS SMAAK
Door Dirty Schouten
'Héél sporadisch komt het voor dat er een kok in
Amsterdam bij zijn horecaleverancier om een paar
kilootjes mesheften vraagt,' vertelt Frits Boertjes. 'Die
horecaleverancier bestelt ze dan bij mij, ik neem ze
's avonds mee naar Yerseke, want daar woon ik, en
dan stuur ik ze met De Koeijer mee. Die rijdt dage
lijks op Rungis, de groothandelsmarkt van Parijs.
Daar pikt die Amsterdamse horeca-visleverancier
ze dan weer op. Parijs ligt beter op hun route dan
Bruinisse.' Duizend kilometer omrijden om tien kilo
mesheften (Ensis Ensis kleine zwaarschede) naar
Amsterdam te vervoeren is niet vreselijk raar in de
vis- en andere levensmiddelenbranche, legt Boertjes
uit, want als hij die mesheften rechtstreeks naar
Amsterdam zou laten rijden, vallen de transportkos
ten veel te hoog uit.
Boertjes' schelpdierenbedrijf De Zeeuwse Mossel
in Bruinisse doet behalve in (hang)mosselen veel in
mesheften: hij selecteert, spoelt, en verpakt ze. Het
is allemaal handwerk, en het is alles voor de export,
want het buitenland eet vanouds héél erg lekker met
wat Nederland niet blieft. Zeker, Nederland is inmid
dels erg van de 'buitenlandse' keulcen gaan houden,
dus hier eten we nu diepvriesgamba's uit Zuidoost
Azië, die verbazend veel goedkoper zijn dan versge-
kookte Stellendamse garnalen. In hippe restaurants
staat alom spaghetti alle vongole op de kaart, maar die
'vongole' - schelpdieren, het kunnen Venusschelpjes,
nonnetjes, tapijtschelpjes of kokkels zijn - komen
dan uit blik. Op zulke Italiaanse (of Spaanse) blikjes
staat in kleine lettertjes nog wel eens het land van
herkomst vermeld: de grap is dat ze doorgaans door
Zeeuwse vissers uit de eigen 'Voordelta' of de Wadden
zijn opgevist, en de blikfabrielc zich in Harlingen
blijkt te bevinden.
Vooralsnog wordt het eten van zo'n strandschelp,
direct uit zee, hier als te buitenissig, te exotisch
beschouwd, iets eten 'zomaar uit de natuur' zit niet in
onze natuur, en ze zelf zoeken, dat doen hier alleen
Vietnamese families nog. Vandaar dat de vangst van
de BZ 9, de schelpenzuiger van Boertjes kompaan
Peter Blok, die aanlandt bij de Roompotsluizen, via
Parijs verder Europa in wordt gestuurd. Onder goed
'geconditioneerd' koel vervoer blijven ze zeven dagen
vers, dat wil voor een schelpdier zeggen: levend.
Boertjes experimenteert met een zuurstofarme ver
pakking, die nog grotere versheid garandeert. 'Je
brengt die beestjes in coma, zogezegd.'
Ensis Ensis
6i Zeeuws Tijdschrift 2007 5-6