Zomaar uit de natuur zit niet in onze natuur SCHOUTENS SMAAK Door Dirty Schouten 'Héél sporadisch komt het voor dat er een kok in Amsterdam bij zijn horecaleverancier om een paar kilootjes mesheften vraagt,' vertelt Frits Boertjes. 'Die horecaleverancier bestelt ze dan bij mij, ik neem ze 's avonds mee naar Yerseke, want daar woon ik, en dan stuur ik ze met De Koeijer mee. Die rijdt dage lijks op Rungis, de groothandelsmarkt van Parijs. Daar pikt die Amsterdamse horeca-visleverancier ze dan weer op. Parijs ligt beter op hun route dan Bruinisse.' Duizend kilometer omrijden om tien kilo mesheften (Ensis Ensis kleine zwaarschede) naar Amsterdam te vervoeren is niet vreselijk raar in de vis- en andere levensmiddelenbranche, legt Boertjes uit, want als hij die mesheften rechtstreeks naar Amsterdam zou laten rijden, vallen de transportkos ten veel te hoog uit. Boertjes' schelpdierenbedrijf De Zeeuwse Mossel in Bruinisse doet behalve in (hang)mosselen veel in mesheften: hij selecteert, spoelt, en verpakt ze. Het is allemaal handwerk, en het is alles voor de export, want het buitenland eet vanouds héél erg lekker met wat Nederland niet blieft. Zeker, Nederland is inmid dels erg van de 'buitenlandse' keulcen gaan houden, dus hier eten we nu diepvriesgamba's uit Zuidoost Azië, die verbazend veel goedkoper zijn dan versge- kookte Stellendamse garnalen. In hippe restaurants staat alom spaghetti alle vongole op de kaart, maar die 'vongole' - schelpdieren, het kunnen Venusschelpjes, nonnetjes, tapijtschelpjes of kokkels zijn - komen dan uit blik. Op zulke Italiaanse (of Spaanse) blikjes staat in kleine lettertjes nog wel eens het land van herkomst vermeld: de grap is dat ze doorgaans door Zeeuwse vissers uit de eigen 'Voordelta' of de Wadden zijn opgevist, en de blikfabrielc zich in Harlingen blijkt te bevinden. Vooralsnog wordt het eten van zo'n strandschelp, direct uit zee, hier als te buitenissig, te exotisch beschouwd, iets eten 'zomaar uit de natuur' zit niet in onze natuur, en ze zelf zoeken, dat doen hier alleen Vietnamese families nog. Vandaar dat de vangst van de BZ 9, de schelpenzuiger van Boertjes kompaan Peter Blok, die aanlandt bij de Roompotsluizen, via Parijs verder Europa in wordt gestuurd. Onder goed 'geconditioneerd' koel vervoer blijven ze zeven dagen vers, dat wil voor een schelpdier zeggen: levend. Boertjes experimenteert met een zuurstofarme ver pakking, die nog grotere versheid garandeert. 'Je brengt die beestjes in coma, zogezegd.' Ensis Ensis 6i Zeeuws Tijdschrift 2007 5-6

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2007 | | pagina 61