Saman informeert intussen, voor de zekerheid, toch even of ik het zeeverse wijtinkje dat ik bestel heus met graat en al gebakken wens. Ja nou en of, want het kluiven van de knapperige randjes laat ik me niet ontnemen, die sensatie beleef je niet aan kibbe ling. Voor het bescheiden prijsje van één euro eet ik derhalve te Zierikzee een ongehoord vorstelijk hapje - want hoeveel viswinkels zijn er nog die zulke frisse wijtinlcjes voor je frituren? Met alleen peper en zout erop? Dat zijn veel edeler 'smaakversterkers' dan zo'n hele zwik industriële kruidenmixen die doorgaans op kibbeling worden uitgestrooid. Samans viswinkel (toepasselijk in de Visstraat gelegen) is, al maakt hij ook 'moderne' traiteurs schotels als paella en roergebakken garnalen, ouderwets bescheiden van allure - hij en zijn vrouw staan er met zijn tweeën in - maar juist het ont breken van een mega-showvitrine verklaart dat wat er hier op ijs ligt van superverse kwaliteit is. En, al even uitzonderlijk: in de vitrine pronken de kabel jauw, de griet en de tarbot in hun volle glorie. Het bewijs van hun extreme versheid straalt af van de glans van hun onbeschadigde huid en het heldere rood van hun kieuwen. Er liggen behalve een tar bot waar je 'u' tegen zegt, hele schollen, scharren, panharing, wijtingen en rode ponen, allemaal niet in hun blootgefileerde bast, maar zo kleurrijk zilver, goud, oranje en staalgrijs als je ze bijna alleen nog op Franse marktkramen aantreft. Samans vitrine voorziet ook in kweekzalm en tilapia, maar 'negen tig procent' van wat hij heeft, schat Saman, is lokaal gevangen natuurvis. Wélke vissen het zijn, is der halve seizoensgebonden. Saman koopt ze zelf op Colijnsplaat. Wonderbaarlijke visvangst 'Ik kom er alle donderdagen en vrijdagen, ik ken er de vissers en ik zie er wat ik koop, dat is altijd de vis van de laatste trek. Als je via de groothandel koopt, heb je maar af te wachten wat je krijgt. Als je tong bestelt, is die niet op één kwaliteit geselecteerd, maar op maat, daarvoor worden kisten van verschillende vangstdata bij elkaar gegooid.' Saman houdt Colijnsplaat voor de beste: 'Ik weet zeker dat je er de mooiste vis van alle Nederlandse afslagen vindt, want daar komen de kleine eurokot- tertjes die niet langer dan twee dagen wegblijven. Hun vis is zorgvuldiger gevangen, met kleine trekken, en dus ook beter verzorgd, want ze vangen niet zulke enorme hoeveelheden tegelijk. De verwerking op het schip vindt veel sneller plaats, des te eerder ligt de vangst op ijs in de koelruimten.' Op de afslag van Colijnsplaat kopen opvallend veel Belgische visinkopers, licht Saman toe. 'Aan de belangstelling die het buitenland ervoor heeft, kun je al zien dat Nederland de beste vis ter wereld heeft, Nederlandse vissers vissen gewoon het beste.' Dat verklaart natuurlijk ook waarom Noordzeevis zo duur is, 'Vooral Japan betaalt er veel voor.' Volgens Saman verklaart het ook nog iets anders, namelijk dat restau rants doorgaans zalm, of dorade op hun menu heb ben staan, maar zo zelden onze eigen 'wilde' vissen als griet, of poon: kweekvissen zijn het hele jaar ver krijgbaar, voor vaste, lage prijzen. 'Kennelijk hebben ze er meer verdienste aan.' Zou het ook zijn omdat Nederlanders alleen zalm 'sjiek' vinden, veel chiquer dan griet of poon? 'Niet alle vis die ik heb, is duur, hoor,' bemoedigt Dion Saman. 'Schar en schol kosten bijvoorbeeld maar vijfendertig cent per ons, wijting vijftig. Het ligt denk ik ook niet aan de prijs, dat Nederland zo weinig vis eet, maar aan gebrek aan eetcultuur. Een Belg richt op Moederdag thuis een feestmaal aan, Nederlanders gaan dan hooguit naar de Chinees. Hier trekken we alleen met Kerst alles uit de kast, met Kerst heb ik ineens heel veel mensen in de winkel die ik de rest van het jaar nooit zie, en dan kan het allemaal niet duur genoeg zijn. Eén keer per jaar! Ik denk wel eens, dat als de Nederlandse vissersvloot alleen Nederland als afzetgebied zou hebben, dan zouden twee boten al het werk afkunnen.' Saman Vis- en Palinghandel, Visstraat 13, Zierikzee, tele foon 0111-413296. 67 Zeeuws Tijdschrift 2008 j 1-2

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2008 | | pagina 69