DE GEUR SMAAK VAN VROEGER Biologisch koken en eten in de zorg Kooi die weer naar kool ruikt en vlees dat veel minder slinkt bij de bereiding. In zoo6 heeft er een pilot gedraaid in drie zorginstellingen in Zeeland om biologische voeding in de zorg te promoten. De pilot was een succes zowel aan de aanbodkant als bij de consumenten. De koks moesten wen nen aan de 'beperking' van de seizoensgebondenheid en de bewoners van de zorginstellingen deed het vooral denken aan de geur en smaak van vroeger. Biologisch voedsel was tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw normaal. Hoe staat het nu met de voortgang van dit bijzondere initia tief? Door M argot Yerhaagen De projectgroep staat te popelen om door te gaan met deze biologische maaltijden. Trekkers van het project zijn Melissa Ernst van de Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF); Fer de Bruin manager bij zorginstel ling Ter Reede in Vlissingen en Anneke en Alex van Hootegem van De Grote Verleiding in Kruiningen, een biologisch landbouwbedrijf met veel ervaring in distributie van biologische producten. Ze hebben samen een vervolgplan geschreven en kunnen zó verder. Tweederde van de subsidie is nu binnen en naar de resterende gelden wordt naarstig gezocht. De subsidie wordt gebruikt om een korte keten op te zet ten van het land (boer) naar de klant (keuken), waarbij de instellingen de groente, aardappelen en fruit direct betrekken bij de biologische boer. Zo ontstaat er een win-winsituatie. Professionele keukens die goedkoper gezonde en verse maaltijden kunnen bereiden en boe ren die voor hun producten een betere prijs krijgen omdat er geen tussenhandel meer is. De Grote Verleiding In 2005 nam de Provincie Zeeland het initiatief bio logische voeding in zorginstellingen te promoten in het kader van het convenant Regionaal Meerjaren Overeenkomst. Hierin hebben de zorginstellingen met de provincie afgesproken meer werk te maken van de milieuzorg in en rond de instellingen. Het jaar daarop vond de succesvolle pilot plaats met Ter Reede als initiator en de ZMF als trekker van het project. De zorggroep Ganzestad in Goes en Curamus in Hulst werden gedurende één maand bereid gevonden biolo gische maaltijden op het menu te zetten. Ter voorbereiding van de pilot werden bezoe ken bij zorginstellingen in binnen- en buitenland afgelegd die ervaring hadden met het verstrekken van biologische maaltijden. Ook moest er intensief geëxperimenteerd worden met de nieuwe manier van koken. Het loslaten van de traditionele manier van maaltijdbereiding kostte veel moeite maar ook de consumenten moesten eraan wennen. Fer de Bruin: 'Konden de bewoners vroeger een menu voor de komende drie maanden kiezen, nu moesten ze een keuze per dag maken uit het aanbod van het seizoen. Veel klantvriendelijker, de mensen dachten niet meer: heb ik dat besteld? Met een biologisch menu konden we laten zien dat kwaliteit geboden wordt en dat de betrokken instellingen voorop lopen in gezonde voe ding. Grootste winstpunt van deze pilot was voor ons de gezondheid van de bewoners. Eten en drinken zijn de belangrijkste zaken in hun leven. Biologisch eten is nu eenmaal gezonder en smaakvoller. Smaak vervlakt met de jaren maar door de "oude" zuivere smaak van het voedsel kregen de bewoners juist weer meer de smaak te pakken en gingen ze meer eten. Het is een goede manier om ondervoeding in de zorginstellingen tegen te gaan.' 67 Ze euws Tijdschrift 2009 3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2009 | | pagina 67