immmaSHMR -
René Dingemanse (I) en Adwin Dekker, telers te Biggekerke
Tijdens de proefperiode kregen de bewoners volle
dig biologische maaltijden aangeboden. Zo werd tege
moet gekomen aan het doel van de pilot - opdoen van
ervaring met biologische producten van het seizoen
en de opgedane kennis verspreiden bij andere instel
lingen in Zeeland. Door de brede ervaring die De
Grote Verleiding, onder andere met zijn biologische
websitewinkel, al had opgedaan met de distributie van
het Zeeuwse biologische aanbod en de (on)mogelijk-
heden hiervan, werd het één van de sleutels voor het
succes van de pilot. Anneke van Hootegem van De
Grote Verleiding: 'Het is bijvoorbeeld belangrijk in
kaart te brengen wat er groeit en bloeit en tegelijker
tijd teeltafspraken te maken zodat niet alle boeren op
hetzelfde moment knolselderij of snijbonen telen. Het
is onze rol vraag en aanbod samen te brengen waarbij
we gebruik kunnen maken van ons distributienetwerk
in Zeeland.' Ook de onderhandelingen met een groen-
tesnijderij werden door De Grote Verleiding verzorgd.
De zorginstellingen organiseerden zelf een slager met
een EKO-keurmerk.
Recept voor een juli-salade met snijbonen op de
manier van Anneke van Hootegem
uitje, pond snijbonen, 1 theelepel kerriepoeder, 100
gram ontbijtspek en 1 eetlepel olijfolie
Was de snijbonen en snij ze schuin in wiebertjes
van ongeveer i cm. Snipper het uitje en snij het
ontbijtspek in kleine reepjes. Kook de boontjes,
met een beetje zout, beetgaar. Bak ondertussen
het uitje en de ontbijtspeksnippers goudbruin.
Als de boontjes beetgaar zijn, afgieten. Het ui- en
spelcmengsel erbij doen en op smaak brengen
met kerriepoeder. Lekker met nieuwe aardappe
len.
Doorstart
Bij de evaluatie werd dit project als zeer geslaagd
beschouwd. Bewoners, koks en leden van de pro
jectgroep waren enthousiast. De smaak van vroeger
met de bijbehorende lekkere geurtjes werd vooral
genoemd. De geur van kool verdrong de vieze keu-
kenlucht. Alleen de kosten, vooral van het biologische
vlees, lagen veel hoger dan die van het consumptie
vlees dat 35 procent goedkoper is, maar veel minder
voedingsstoffen bevat dan het biologische vlees. Hoe
dan ook is besloten bij de doorstart alleen voor biolo
gische aardappelen en groenten te kiezen en voor het
vlees genoegen te nemen met het predicaat diervrien
delijk.
'Het animo verder te gaan is nog steeds groot maar
de interesse die er destijds bij de andere zorginstel
lingen in Zeeland voor deze pilot bestond, is inmiddels
wat getemperd. Die zullen we weer moeten enthou
siasmeren zodra de subsidie rond is. De biologische
boeren staan te popelen om van start te gaan. Zij wil
len juist voor de regionale markt produceren in plaats
van voor verre markten die alleen de food miles laten
toenemen. We doen nu een beroep op het potje kennis
projecten biologische landbouw van het ministerie van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daar hoort ook
de participatie van de Universiteit van Wageningen bij.
Ook hopen we op een subsidie van de Zuidelijke Land
en Tuinbouworganisatie (ZLTO), die belangstelling
heeft voor dit project waarbij producten regionaal wor
den afgezet', aldus Melissa Ernst. Het is al met al een
veelomvattend plan. Anneke van Hootegem denkt dat
het daarom ook zo lang duurt om de financiering rond
te krijgen. 'Er kunnen geen onderdelen uit geschrapt
worden omdat het dan weer te kostbaar wordt.' Alle
betrokkenen verwachten en hopen dat de benodigde
subsidie niet lang meer op zich laat wachten.
Meer informatie: www.zmf.nl,www.degroteverleiding.nl
68 Zeeuws Tijdschrift 2009 j 3-4