immmaSHMR - René Dingemanse (I) en Adwin Dekker, telers te Biggekerke Tijdens de proefperiode kregen de bewoners volle dig biologische maaltijden aangeboden. Zo werd tege moet gekomen aan het doel van de pilot - opdoen van ervaring met biologische producten van het seizoen en de opgedane kennis verspreiden bij andere instel lingen in Zeeland. Door de brede ervaring die De Grote Verleiding, onder andere met zijn biologische websitewinkel, al had opgedaan met de distributie van het Zeeuwse biologische aanbod en de (on)mogelijk- heden hiervan, werd het één van de sleutels voor het succes van de pilot. Anneke van Hootegem van De Grote Verleiding: 'Het is bijvoorbeeld belangrijk in kaart te brengen wat er groeit en bloeit en tegelijker tijd teeltafspraken te maken zodat niet alle boeren op hetzelfde moment knolselderij of snijbonen telen. Het is onze rol vraag en aanbod samen te brengen waarbij we gebruik kunnen maken van ons distributienetwerk in Zeeland.' Ook de onderhandelingen met een groen- tesnijderij werden door De Grote Verleiding verzorgd. De zorginstellingen organiseerden zelf een slager met een EKO-keurmerk. Recept voor een juli-salade met snijbonen op de manier van Anneke van Hootegem uitje, pond snijbonen, 1 theelepel kerriepoeder, 100 gram ontbijtspek en 1 eetlepel olijfolie Was de snijbonen en snij ze schuin in wiebertjes van ongeveer i cm. Snipper het uitje en snij het ontbijtspek in kleine reepjes. Kook de boontjes, met een beetje zout, beetgaar. Bak ondertussen het uitje en de ontbijtspeksnippers goudbruin. Als de boontjes beetgaar zijn, afgieten. Het ui- en spelcmengsel erbij doen en op smaak brengen met kerriepoeder. Lekker met nieuwe aardappe len. Doorstart Bij de evaluatie werd dit project als zeer geslaagd beschouwd. Bewoners, koks en leden van de pro jectgroep waren enthousiast. De smaak van vroeger met de bijbehorende lekkere geurtjes werd vooral genoemd. De geur van kool verdrong de vieze keu- kenlucht. Alleen de kosten, vooral van het biologische vlees, lagen veel hoger dan die van het consumptie vlees dat 35 procent goedkoper is, maar veel minder voedingsstoffen bevat dan het biologische vlees. Hoe dan ook is besloten bij de doorstart alleen voor biolo gische aardappelen en groenten te kiezen en voor het vlees genoegen te nemen met het predicaat diervrien delijk. 'Het animo verder te gaan is nog steeds groot maar de interesse die er destijds bij de andere zorginstel lingen in Zeeland voor deze pilot bestond, is inmiddels wat getemperd. Die zullen we weer moeten enthou siasmeren zodra de subsidie rond is. De biologische boeren staan te popelen om van start te gaan. Zij wil len juist voor de regionale markt produceren in plaats van voor verre markten die alleen de food miles laten toenemen. We doen nu een beroep op het potje kennis projecten biologische landbouw van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daar hoort ook de participatie van de Universiteit van Wageningen bij. Ook hopen we op een subsidie van de Zuidelijke Land en Tuinbouworganisatie (ZLTO), die belangstelling heeft voor dit project waarbij producten regionaal wor den afgezet', aldus Melissa Ernst. Het is al met al een veelomvattend plan. Anneke van Hootegem denkt dat het daarom ook zo lang duurt om de financiering rond te krijgen. 'Er kunnen geen onderdelen uit geschrapt worden omdat het dan weer te kostbaar wordt.' Alle betrokkenen verwachten en hopen dat de benodigde subsidie niet lang meer op zich laat wachten. Meer informatie: www.zmf.nl,www.degroteverleiding.nl 68 Zeeuws Tijdschrift 2009 j 3-4

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2009 | | pagina 68