ZEEUWSE OESTERS tekst Steketee Het is een verhaal dat ik graag vertel aan de andere vissers op de pier van IJmuiden - dichter bij Amster dam, mijn woonplaats, kun je geen zeebaars vangen. Goede visplek hier hoor, zeg ik dan, daar niet van. Maar dit haalt het niet bij de Neeltje Jans. De andere hengelaars denken dan onmiddellijk aan de klappe rende vangsten, maar daar gaat het helemaal niet om. Toen ik in Middelburg op school zat, vertel ik, viste ik daar in het voorjaar vaak op geep. Maar de geep was dus niet de grootste attractie, dat waren de oesters die bij laag water bloot kwamen te liggen. Tus sen de dobbers, de haken en de lijnen in mijn rugzak had ik dan ook altijd een citroen en een oestermes gestopt. Geep vangen, naar de dijkvoet klauteren, oesters steken, open maken, kneepje citroen. Kijk, dat zijn nog eens zilte mijmeringen. Het is maar één jeugdherinnering waartegen de latere viservaringen in alle andere Nederlandse pro vincies het afleggen. Grote klussen paling vangen in de tankgracht bij Kou- dekerke, een leefnet vol schol op het Domburgse strand en molenaarsvis jes in de Middelburgse Maisbaai, harders in de Oostwatering - en, vertel het niet verder, bood schappentassen forel uit het Veerse Meer. Ik bedoel maar: je kunt wel uit Zeeland vertrekken, maar Zeeland vertrekt niet eenvoudig uit jóu. Jeugdherinneringen zijn niet te verversen, helaas. Al was het maar omdat er nauwelijks nog paling zit in het Walcherse binnenwater en de strandvangsten ook niet best meer zijn. Geep is er nog volop, maar dat oestermes en die citroen kan ik thuislaten. Ergens in de jaren tachtig ontdekten namelijk groepen Chi nezen dat het onverstandig was om oesters duur in Yerseke te kopen, als je ze gratis van het taluud langs de Oosterschelde kon steken. Met tonnen tegelijk ver dwenen de oesters per geruiten polyester boodschap pentas in de achterbakken van oude Mercedessen. Ik denk dat Rijkswaterstaat er een eind aan maakte. Oes ters pakken mocht niet meer. Sindsdien koop ik mijn oesters ook maar via Yerseke. Daarmee geef ik die Chinezen overigens groot gelijk. Hun methoden van oesters bereiden zijn span nend. Zoals deze a la Nam Kee, een kleine keten van Chinese eettentjes in Amsterdam. Voor vier personen Dozijn grote oesters 20 gram zwarte bonen - gedroogd Vier knoflooktenen Verse gember Verse Spaanse peper Japanse sojasaus Zonnebloemolie Bosui Kraak de oesters open en leg ze op een rond bord dat in een wok past. Je kunt ze laten steunen op een bergje zeezout. Hak nu de bonen en de knof look fijn, snijd de gember klein en de peper in rin getjes en meng dit alles grondig met een goede plens sojasaus. Doe er nu eveneens een plens slaolie bij en laat dit een kwartiertje sudderen. Giet dit mengsel over iedere oester en stoom deze nu vijf minuutjes in de wok - U weet wel: water onderin en een deksel erop. Zet tijdens het stomen een pannetje met slaolie op en maak dat heet. Giet over iedere oester een lepel hete olie en garneer met fijn gesneden bosui. Oesters van Nam Kee, dat worden de herinnerin gen van mijn kinderen. 31 Zeeuws Tijdschrift 2012 1-2

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2012 | | pagina 31