'ZEELAND HEEFT/ NIET ALLEEN DE Z Karla Peijs praat met Edwin Vinke, patron cuisi nier van tweesterrenrestaurant De Kromme Water gang en Hendrina van Cranenburgh, eigenaar van restuarant auberge De Campveerse Toren. Over regionale producten, gezondheid en het tekort schieten van de koksopleiding. Hoe zijn jullie het vak ingerold? Van Cranenburgh Ik ben in de voetsporen van mijn vader getreden. Ik heb de hotelschool in Brugge door lopen. Ik was jong, 18 jaar, en vond het wel lekker om een paar jaar ergens anders rond te kijken. Ik kwam via topkok Jannis Brevet - een oud-leerling van mijn vader en tegenwoordig tweesterrenchef van Interscal- des in Kruiningen - terecht in de Hoefslag van Gerard Fagel, in die tijd een culinair walhalla vergelijkbaar met de librije en Oud Sluis nu. Behalve dat alle koks op me verliefd werden, was het daar werkelijk één groot feest. Elke dag champagne. Maar we moesten ook kei hard werken, tot diep in de nacht en dan de volgende dag weer een lunch voor zestig man verzorgen. Bij mijn afscheid serveerde Jannis het gerecht Sole Picas so. Oubollig en not done, gewoon om me te pesten. Dat soort gerechten stonden namelijk bij mijn vader op de kaart en daar wilde ik juist van af. Dat is ook gebeurd. Vinke In mijn familie had niemand iets met horeca. Ik was een buitenbeentje, ze begrepen niet waar ik mee bezig was. Ik ben in 1985 afgestudeerd aan hotel school Ter Duinen in het Belgische Koksijde, daarna kon ik bij Oud Sluis aan de slag. Van Ronnie Herman, de vader van Sergio Herman, heb ik de basis geleerd en vooral goed leren proeven. Vergelijk dat eens met mijn zoon. Die heeft zo ongeveer alle sterrenrestau rants van Europa al gezien. Ik in die tijd geen enkele. Wat later besloot ik te gaan doen wat ik zelf wilde. In 1993 kwam, met behulp van de bank, de omslag. Ik heb het restaurant eigenhandig opgebouwd, de tuin aangelegd en noem maar op. Ik wil nog even aandacht voor Willie, een maat van me en mijn visser. Hij bracht mooie stenen uit zee mee, die zie je nu in de tuin liggen. Elke week zorgde hij voor krabben, kreeften, petoncles en coquil les. Bijzonder was dat hij aan boord een bassin had 18 Zeeuws Tijdschrift 2013 1-2

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2013 | | pagina 20