(vanaf links) Edwin Vinke, Hendrina Cranenburgh en Karla Peijs. Foto's Anda van Riet met stromend water, zodat ik alles altijd helemaal schoon kreeg aangeleverd. Vorige week is Willie, 46 jaar oud, helaas overleden na een hartstilstand. Ik zal hem missen. Werken jullie met regionale producten? Vinke Twee dingen vind ik belangrijk, dat zijn de eigenheid van voedsel en het aspect gezondheid. Om met het eerste te beginnen. Ik werk samen met klein schalige boeren in Zeeland en verbouw veel zelf in mijn eigen tuin. We hebben hier in Zeeland eigenlijk alles en niet alleen de zee, ook vlees: lammetjes en schapen. Waarom zou ik die producten van ver gaan halen? Ik wil verse, pure producten. Die kleinschalige aanpak biedt ook het voordeel dat je samen nieuwe dingen kan ontwikkelen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een nieuw aardappelras en sappen van tomaten, wortel en rode kool. Ik heb er nu tien redelijk op smaak, tien healthy shakes. Met het oog op de gezondheid koken wij nu alles in zeewater. We gebruiken nog maar 10 procent zout. We willen ook minder suiker gaan gebruiken en vervangen door bijvoorbeeld stevia, een suikervrije zoetstof, gemaakt van de gelijknamige plant. Gezond eten is de toekomst, dat is de trend in de keuken. Ik ga daarover met deskundigen een boek maken; over groente, vlees, vis. Wat is goed en wat niet? Van Cranenburgh Wij kopen ook alles bij de boer, dan krijg je tenminste groenten met smaak. Boven dien is het leuk om dichtbij die producten te staan; ze vanaf het begin te zien groeien. Ik werk dan wel niet meer vanuit de keuken; ik kan nu eenmaal niet de aardappels schillen en honderd man personeel leiden, maar de passie blijft. Als ik Edwin zo hoor praten, dan voel ik helemaal mee. Echt mooi wat hij doet! Van 19 Zeeuws Tijdschrift 2013 1-2

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2013 | | pagina 21