(vanaf links) Edwin Vinke, Hendrina Cranenburgh en Karla Peijs. Foto's Anda van Riet
met stromend water, zodat ik alles altijd helemaal
schoon kreeg aangeleverd. Vorige week is Willie, 46
jaar oud, helaas overleden na een hartstilstand. Ik zal
hem missen.
Werken jullie met regionale producten?
Vinke Twee dingen vind ik belangrijk, dat zijn de
eigenheid van voedsel en het aspect gezondheid. Om
met het eerste te beginnen. Ik werk samen met klein
schalige boeren in Zeeland en verbouw veel zelf in
mijn eigen tuin. We hebben hier in Zeeland eigenlijk
alles en niet alleen de zee, ook vlees: lammetjes en
schapen. Waarom zou ik die producten van ver gaan
halen? Ik wil verse, pure producten. Die kleinschalige
aanpak biedt ook het voordeel dat je samen nieuwe
dingen kan ontwikkelen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig
met een nieuw aardappelras en sappen van tomaten,
wortel en rode kool. Ik heb er nu tien redelijk op
smaak, tien healthy shakes.
Met het oog op de gezondheid koken wij nu alles
in zeewater. We gebruiken nog maar 10 procent zout.
We willen ook minder suiker gaan gebruiken en
vervangen door bijvoorbeeld stevia, een suikervrije
zoetstof, gemaakt van de gelijknamige plant. Gezond
eten is de toekomst, dat is de trend in de keuken. Ik
ga daarover met deskundigen een boek maken; over
groente, vlees, vis. Wat is goed en wat niet?
Van Cranenburgh Wij kopen ook alles bij de boer,
dan krijg je tenminste groenten met smaak. Boven
dien is het leuk om dichtbij die producten te staan; ze
vanaf het begin te zien groeien. Ik werk dan wel niet
meer vanuit de keuken; ik kan nu eenmaal niet de
aardappels schillen en honderd man personeel leiden,
maar de passie blijft. Als ik Edwin zo hoor praten,
dan voel ik helemaal mee. Echt mooi wat hij doet! Van
19 Zeeuws Tijdschrift 2013 1-2