AQUA DlVINA c3 tekst Menno Steketee Stropen mag niet. Helaas. Want spannend en Piet- jebellig is het zeker. Neem die kennis die in jene ver gedrenkte maïs strooide op een veldje aan een Haamsteedse duinrand waar in de schemer altijd fazanten scharrelden. Die nacht ging hij naar hun slaapboom, ramde tegen de stam en het beschonken gevogelte tuimelde eruit, recht in de jutezak. Nee, dat mag niet, nee. Schande. Wat ook niet mocht: mijn intussen verjaarde fuik in de Veerse Watergang. Het uiteinde was verzwaard met een baksteen, de vleugels vastgezet met staken die nét niet boven water uitsta ken. Soms wroeging, maar altijd paling. Waarvan ik ook altijd heb gedacht dat het niet mocht: kokkels rapen op de ondieptes van de Oos- terschelde. Vaak gedaan. Totdat iemand influisterde, dat ieder individu gewoon het recht heeft om tien kilo schelpdieren per dag te verzamelen - mits geen gepachte percelen worden geplunderd of de natuur verontrust. Dat was bij een 'schelpdierevenement' in Yerseke, gehouden om te vieren dat de handma tige kokkelvissers, ploeterende mannen in waadpak, waren gecertificeerd door de Marine Stewardship Council (MSC). Zonder schuldgevoel kokkels rapen: dat is wel eerlijker, maar of ze beter smaken? Dit recept voor 6 personen komt van Edwin Vinke, van De Kromme Watergang (twee Michelinsterren) in Hoofdplaat. Hij gebruikt zeewater - Aqua Divina - maar gewoon water met 35 gram zout de liter kan ook. 1 tarbot van zo'n 3 kg pond kokkels 4 liter zeewater halve liter room 100 gram roomboter pond aardappelen 5 preien 1 liter kippenbouillon 1 ui 1 bosje kervel 1 eetlepel kamille zout, peper Fileer de tarbot, snijd het vel van de filets en houd de filets apart. Maak de kop en de graten schoon en zet deze op met 1 liter zeewater, de room, 50 gram boter en een paar draaien peper. Breng aan de kook en zet ze daarna gelijk weer af, laat de saus een uurtje trek ken en doe hem in een blender, maal alles fijn en zeef de saus. Leg de filets in de saus en gaar ze op lage temperatuur in de oven op 60 graden. Duurt onge veer een halfuurtje. Haal ze daarna uit de saus en mix de saus op met een staafmixer met 25 gram en zeef nogmaals. Stoof de kokkels met een sjalotje en een scheutje witte wijn onder een deksel gaar. Schil de aardappelen, kook ze in 1 liter zeewater, pureer ze en voeg ongeveer de helft van de saus erbij, meng tot een mooie gladde massa. Was de prei. Snijd vier preien grof, pel de ui en snijd ook deze grof, stoof de prei en de ui aan in wat boter met de kamille en bevochtig met de kippen bouillon. Breng aan de kook en mix ze in de blender met de kervel. Passeer de soep door een fijne zeef. Snijd de overgebleven prei superfijn en stoof deze even aan in wat boter met een scheutje zeewater. 21 Zeeuws Tijdschrift 2013 1-2

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeuws Tijdschrift | 2013 | | pagina 23