1
F
t
VOOR ONZE LEZERESSEN
3
Li
n
ll
I
zakje
een
met bloem bestrooiden
de taart ongeveer drie
den bovenkant wordt een
waarna de
een perk amen -
L;
stapelt het mengsel tamelijk hoog op.
Daarna worden de macarons twintig mi
nuten lang in een weinig warmen oven ge
bakken.
noch van de armen het uitsluitend bezit.
Vaak toch wordt tevredenheid geboren uit
zorg en verdriet en zelfs dan houdt zij een
gullen lach in: de gelouterde mensch is
vaak de gezondst-opgewektste, want hij
heeft geleerd tevreden te zijn, óók als niet
alléén voorspoed zijn deel is. Tevreden
heid is ook onverwoestbaar en oneindig
voor hen, die haar hebben gevonden. Voor
anderen is het echter een steeds vliedend
waandenkbeeld.
Wanneer wij geen tevredenheid bezit
ten, zal onze levensweg steeds doornig en
moeilijk zijn, ook al hebben wij nog zoo
veel voorspoed; bezitten wij echter tevre
denheid, dan zullen wij de zegeningen van
het geluk en de onafhankelijkheid van an
deren deelachtig worden
Waarom zouden wij dus niet zorgen, dat
de tevredenheid in ons woont?
Daar zij noch aan gezondheid nóch aan
stoffelijke welvaart gebonden is, doch uit
sluitend door onszelf kan worden gescha
pen, hebben wij het allen in de hand, haar
tot onze voortdurende levensgezellin té
maken.
Mét haar zullen wij gelukkig zijn; zón
der haar niet.
ze in twee plakken
gesneden, waartusschen men een gedeelte
van het crème smeert, dat als volgt wordt
bereid: De boter wordt tot room geroerd
en met de poedersuiker en het koffie-ex-
tract vermengd. (Indien de boter soms
door de een of andere reden te zacht
mocht zijn, lost men er een blad gelatine
in op).
Ook over
klein laagje crème gesmeerd,
rest met een boterspuit of
ten zakje er in figuren opgespoten wordt
DE MISTLETOE.
In verscheidene streken speelt de Ma-
I ren- of Misteltak bij het Kerstfeest
een groote rol. Die bekende, sierlijke
woekerplant, die bij ons op oude appel-
boomen zoo gaarne en zoo welig tiert, was
reeds bij de Grieken een plant van veel
beteekenis: men kon immers met een mis
teltak de poorten van de onderwereld
openen! Bij de volken, die in het hooge
Noorden woonden, gold zij als een voor
behoedmiddel tegen tooverij, vooral als
zij, wat zeldzaam voorkwam, op eikeboo-
men was gegroeid.
In sommige Fransche dorpen wenschen
de landlieden elkander geluk met een ma
rentak in de hand en in Engeland hangt
men met Kerstmis een misteltak aan den
zolder of aan de lamp. Dat brengt niet
alleen heil en zegen, maar het geeft ook
zekere rechten: wie elkaar onder de
„Mistletoe" tegen komen, moeten elkaar
een zoen geven. Dat de mistletoe hierdoor
op vroolijke familiefeestjes veel aanlei
ding geeft tot pret en gelach, kan men ge
makkelijk begrijpen.
Veel Engelsche koetsiers tooien met
Kerstmis hun paard en zweep met mistle
en de meeste Engelschen steken omtrent
dien tijd een takje mistle in hun knoops
gat. Bóeren binden het aan de vruchtboo-
men om een goeden vruchtenoogst te
krijgen. -o-
KERSTOVERWEGING.
Tevredenheid is op den disch van ons
leven een gerecht, dat wij niet missen kun
nen en dat uit verschillende ingrediënten
is samengesteld. Tevredenheid, die groot
ste schat des harten, is noch van de rijken
-o-
RECEPTEN VOOR DE KERSTDAGEN.
Macarons.
Hiervoor heeft men noodig: 4 eiwitten,
250 gram zoete amandelen, 25 bittere
amandelen, 200 gram poedersuiker,, ge
raspte citroenschil, wat ouwels om de
koekjes op te bakken.
De bereiding geschiedt als volgt: de
amandelen worden eerst in kokend water
opgekookt, daarna met koud water over
goten en gepeld. Men laat ze drogen op
een grauw papier op een hoek van de
kachel. Als de amandelen goed droog
zijn, worden ze gemalen en met de ge
raspte citroenschil vermengd. De eiwitten
worden stijf geklopt, de poedersuiker
wordt erdoor geroerd en daarna de aman
delen.
De ouwels, die men bij een kruidenier
of banketbakker koopt, worden op een
bakplaat gelegd. Men legt nu met een klei
nen lepel koekjes van het mengsel op den
ouwel ter grootte van een gulden. Men
-o
MOKKATAART.
Hiervoor heeft men noodig: 80 gram of
tien lepels bloem, 100 gram op 8’/= lepel
suiker, 4 eieren, iets zout. Dit hééft men
noodig voor de taart. Voor de mokka ge
bruikt men: 125 gram of 6 lepels boter, 50
gram poedersuiker, 1/, d.L. koffie-extract
en zoo noodig een blad gelatine.
De bereiding geschiedt als volgt: De
eierdooiers worden met de suiker tot een
massa geroerd tot deze licht en schuimig
is geworden. Nu worden de eiwitten heel
stijf geklopt en de bloem wordt gezeefd.
De dooiers worden dan afwisselend met
wat bloem en met een gedeelte van het
eiwit vermengd, tot alles verwerkt is. Dan
wordt de massa vlug overgedaan in
beboterden en
springvorm en
kwartier in een matig warmen oven heel
lichtbruin en gaar gebakken. Nadat de
taart bekoeld is, wordt
gewerkt
correcte dracht voor
van jurk
Vier chique nieuw-modische hoeden van
velours.
LinksEnsemble van jurk van crêpe satin en mantel
van bruin laken, gegarneerd met bontkraag.
Rechts: Trois-pièces voor sport en wandeling buiten.
Links: Een deux-pièces. een
bijna alle gelegenheden. Rechts: Vlug en coquet
costuumpje van twee kleuren crêpe de Chine.
r