1 F t VOOR ONZE LEZERESSEN 3 Li n ll I zakje een met bloem bestrooiden de taart ongeveer drie den bovenkant wordt een waarna de een perk amen - L; stapelt het mengsel tamelijk hoog op. Daarna worden de macarons twintig mi nuten lang in een weinig warmen oven ge bakken. noch van de armen het uitsluitend bezit. Vaak toch wordt tevredenheid geboren uit zorg en verdriet en zelfs dan houdt zij een gullen lach in: de gelouterde mensch is vaak de gezondst-opgewektste, want hij heeft geleerd tevreden te zijn, óók als niet alléén voorspoed zijn deel is. Tevreden heid is ook onverwoestbaar en oneindig voor hen, die haar hebben gevonden. Voor anderen is het echter een steeds vliedend waandenkbeeld. Wanneer wij geen tevredenheid bezit ten, zal onze levensweg steeds doornig en moeilijk zijn, ook al hebben wij nog zoo veel voorspoed; bezitten wij echter tevre denheid, dan zullen wij de zegeningen van het geluk en de onafhankelijkheid van an deren deelachtig worden Waarom zouden wij dus niet zorgen, dat de tevredenheid in ons woont? Daar zij noch aan gezondheid nóch aan stoffelijke welvaart gebonden is, doch uit sluitend door onszelf kan worden gescha pen, hebben wij het allen in de hand, haar tot onze voortdurende levensgezellin té maken. Mét haar zullen wij gelukkig zijn; zón der haar niet. ze in twee plakken gesneden, waartusschen men een gedeelte van het crème smeert, dat als volgt wordt bereid: De boter wordt tot room geroerd en met de poedersuiker en het koffie-ex- tract vermengd. (Indien de boter soms door de een of andere reden te zacht mocht zijn, lost men er een blad gelatine in op). Ook over klein laagje crème gesmeerd, rest met een boterspuit of ten zakje er in figuren opgespoten wordt DE MISTLETOE. In verscheidene streken speelt de Ma- I ren- of Misteltak bij het Kerstfeest een groote rol. Die bekende, sierlijke woekerplant, die bij ons op oude appel- boomen zoo gaarne en zoo welig tiert, was reeds bij de Grieken een plant van veel beteekenis: men kon immers met een mis teltak de poorten van de onderwereld openen! Bij de volken, die in het hooge Noorden woonden, gold zij als een voor behoedmiddel tegen tooverij, vooral als zij, wat zeldzaam voorkwam, op eikeboo- men was gegroeid. In sommige Fransche dorpen wenschen de landlieden elkander geluk met een ma rentak in de hand en in Engeland hangt men met Kerstmis een misteltak aan den zolder of aan de lamp. Dat brengt niet alleen heil en zegen, maar het geeft ook zekere rechten: wie elkaar onder de „Mistletoe" tegen komen, moeten elkaar een zoen geven. Dat de mistletoe hierdoor op vroolijke familiefeestjes veel aanlei ding geeft tot pret en gelach, kan men ge makkelijk begrijpen. Veel Engelsche koetsiers tooien met Kerstmis hun paard en zweep met mistle en de meeste Engelschen steken omtrent dien tijd een takje mistle in hun knoops gat. Bóeren binden het aan de vruchtboo- men om een goeden vruchtenoogst te krijgen. -o- KERSTOVERWEGING. Tevredenheid is op den disch van ons leven een gerecht, dat wij niet missen kun nen en dat uit verschillende ingrediënten is samengesteld. Tevredenheid, die groot ste schat des harten, is noch van de rijken -o- RECEPTEN VOOR DE KERSTDAGEN. Macarons. Hiervoor heeft men noodig: 4 eiwitten, 250 gram zoete amandelen, 25 bittere amandelen, 200 gram poedersuiker,, ge raspte citroenschil, wat ouwels om de koekjes op te bakken. De bereiding geschiedt als volgt: de amandelen worden eerst in kokend water opgekookt, daarna met koud water over goten en gepeld. Men laat ze drogen op een grauw papier op een hoek van de kachel. Als de amandelen goed droog zijn, worden ze gemalen en met de ge raspte citroenschil vermengd. De eiwitten worden stijf geklopt, de poedersuiker wordt erdoor geroerd en daarna de aman delen. De ouwels, die men bij een kruidenier of banketbakker koopt, worden op een bakplaat gelegd. Men legt nu met een klei nen lepel koekjes van het mengsel op den ouwel ter grootte van een gulden. Men -o MOKKATAART. Hiervoor heeft men noodig: 80 gram of tien lepels bloem, 100 gram op 8’/= lepel suiker, 4 eieren, iets zout. Dit hééft men noodig voor de taart. Voor de mokka ge bruikt men: 125 gram of 6 lepels boter, 50 gram poedersuiker, 1/, d.L. koffie-extract en zoo noodig een blad gelatine. De bereiding geschiedt als volgt: De eierdooiers worden met de suiker tot een massa geroerd tot deze licht en schuimig is geworden. Nu worden de eiwitten heel stijf geklopt en de bloem wordt gezeefd. De dooiers worden dan afwisselend met wat bloem en met een gedeelte van het eiwit vermengd, tot alles verwerkt is. Dan wordt de massa vlug overgedaan in beboterden en springvorm en kwartier in een matig warmen oven heel lichtbruin en gaar gebakken. Nadat de taart bekoeld is, wordt gewerkt correcte dracht voor van jurk Vier chique nieuw-modische hoeden van velours. LinksEnsemble van jurk van crêpe satin en mantel van bruin laken, gegarneerd met bontkraag. Rechts: Trois-pièces voor sport en wandeling buiten. Links: Een deux-pièces. een bijna alle gelegenheden. Rechts: Vlug en coquet costuumpje van twee kleuren crêpe de Chine. r

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1929 | | pagina 12