VOOR ONZE LEZERESSEN
I
aan
de
zijn; maar te
de oorzaak van
dit
en
Klokken moet en mag men niet tegen
buitenwanden ophangen, daar dit op tast
bare wijze allerlei storingen ten gevolge
heeft.
ver-
van het
iedereen
kelijk uit ons lichaam verdreven kunnen
worden, dan zijn wij immuun voor ver
koudheid, maar verkeeren we te dien op
zichte in ongunstige omstandigheden, of
voelen we ons „niet lekker", dan kan ons
lichaam die giftige stoffen niet kwijt wor
den; zij blijven in ons bloed en het gevolg
is, dat wij verkouden worden waar ande
ren vrijblijven!
Het verrichten van arbeid in slecht ge
ventileerde lokalen, of arbeid die ons
lichaam niet voldoende beweging toe
staat, zijn de hoofdoorzaken, dat zich ver
giftige stoffen in ons lichaam ophoopen.
Wanneer wij in dergelijke omstandigheden
verkeeren, is’ het noodzakelijk dat we zoo
veel mogelijk beweging in de open lucht
nemen. Veel wandelen, fietsen en sport
zijn dan de aangewezen wegen ter gene
zing. Onvoldoende voeding door het
houden van een niet wetenschappelijk
dieet bijvoorbeeld kan ook oorzaak zijn,
dat ons lichaam het vergif niet kan doen
verdwijnen. Bovendien ontstaat hierdoor
nog een bepaalde zwaktetoestand, die ook
al oorzaak is dat wij veel vatbaarder voor
verkoudheid zijn!
Het is dus niet zoozeer het weer, noch
de verandering van de buitentemperatuur,
die oorzaak zijn van onze verkoudheid!
We moeten bij ons zelf zijn, willen we
schuldvraag juist kunnen oplossen!
-o-
ONS VOEDSEL EN ONZE
GEZONDHEID.
Voedsel en gezondheid hangen zoo nauw
samen, tusschen beiden bestaat zoo n in
nige band, dat alle huismoeders geen
oogenblik in twijfel behooren te verkeeren
betreffende de vraag, wanneer voedsel al
of niet goed is.
Goed brood kan steeds worden her
kend aan het kruim, dat roomachtig-geel
en zoet van smaak moet zijn. De korst
moet bruinachtig-geel, dun en knappend
zijn. Indien de korst ongewoon dik is, is
het brood zeer waarschijnlijk opgebakken
om het weer als versch te doen uitzien.
Ieder goed brood moet gaatjes bevatten,
veroorzaakt door de uitzetting van de
gassen, welke in de gist zitten.
Als brood een zuurachtigen smaak heeft,
is het ongeschikt om gegeten te worden,
daar het dan waarschijnlijk is gemaakt met
zure gist, van oude bloem, die slecht ge
worden is, of gemengd werd in troggen,
die niet geheel schoon waren. Indien een
witbrood onnatuurlijk wit schijnt, deugt
het niet als voedsel voor zwakken of kin
deren, omdat het zeer waarschijnlijk indi
gestie zal veroorzaken.
Vleesch behoort elastisch te zijn wan
neer men het aanraakt. De kleur moet hel
der zijn; de jus roodachtig, terwijl het vet
geen bloedsporen mag bevatten.
Zuivere melk moet bijna wit zijn. Heeft
zij een sterk uitgesproken gele kleur, dan
is deze zeer waarschijnlijk opzettelijk
aangebracht om de huismoeder te doen
denken, dat zij bijzonder „vol" is. Zulke
melk moet men stellig niet aan zwakken of
kinderen geven.
Visch moet stevig aan voelen; de oogen
moeten helder zijn en de schubben hard.
Indien de visch slap aanvoelt en de schub
ben er gemakkkelijk afgaan wanneer men
ze aanraakt, is ze of niet versch of man
keert er iets anders aan. In geen geval
moet men zulke visch echter koopen. In
dien een vingerafdruk langen tijd in het
vischvleesch blijft staan, is dit een bewijs,
dat ze arm aan voedingswaarde is.
Om te kunnen zien of een ei versch is,
dompelt men het voorzichtig in een beker
water, waarin een handje zout is opgelost.
Een kersversch ei zal in een derge’lijke op
lossing tot op den bodem zinken. Indien
het drie dagen oud is, zal het juist even
onder de oppervlakte zinken en indien het
meer dan vijf dagen geleden is gelegd, zal
het blijven drijven.
-o-
WAT IS VERKOUDHEID?
HOE BESCHERMEN WIJ ER ONS
TEGEN?
I 1 en opkomende verkoudheid wordt
gewoonlijk onderkend door een hui-
/erig en kouwelijk gevoel en moge
lijk ook door een lichte temperatuursver-
hooging. Meestal vallen deze verschijnse
len samen met een groote verandering van
de buitentemperatuur en dit is dan ook
de oorzaak, dat de meeste menschen, die
verkouden worden, dit toeschrijven
het weer.
Dit is echter niet juist. Indien de
koudheid werkelijk op rekening
weer moest worden gesteld, zou
er tegelijk aan lijden. De verkoudheid zou
dan niet tot één of twee personen beperkt
blijven. Natuurlijk is het ook niet juist te
meenen, dat de temperatuurswisselingen
er absoluut onschuldg aan
meenen, dat zij alléén er
zijn, is een groote vergissing.
Sommige menschen zijn, zooals men
noemt, „vatbaar voor verkoudheid"
anderen zijn er absoluut immuun voor.
Men hoort dit vaak beweren, maar er zijn
niet veel lieden die weten, wat ze in zocfn
geval eigenliik zeggen. Het feit, dat men
vatbaar is, bewijst namelijk, dat er iets in
ons lichaam is, dat strijd voert tegen onzen
algemcenen gezondheidstoestand. Iemand
die spoedig kouvat is eigenlijk lichamelijk
niet geheel gezond en inplaats van zijn
toevlucht te nemen tot flanellen doeken en
warme kachels om zijn kou kwijt te raken
deed hij beter zijn inwendige gesteldheid,
zijn gezondheid eens onder handen te
nemen, opdat deze wat beter werd. Flanel
len doeken en warme kachels zullen dit
niet kunnen doen; die zullen slechts tijde
lijk genezing brengen zonder den wortel
van het kwaad aan te tasten. En daar gaat
het toch om!
Ieder mensch brengt zelf vergiftige stof
fen voort. Deze zijn steeds in de vochten
van ons lichaam aanwezig. Is de conditie
van ons lichaam en van onze gezondheid
nu van dien aard, dat die stoffen gemak-
I
Z.
MODERNE HOED VAN ZACHT VILT
WITTE PULL-OVER MET ROODE STREPEN.
BE Hl
ren be
der Vc
in Ne<
EEN M
geheel
HET
week
I
3
EEN DRIETAL AARDIGE VOORBEELDEN
VOOR EIER WARMERS, die gemakkelijk zelf kun
nen worden gemaakt van kleine stukjes gekleurd vilt.
De kaketoe en de pinguïn zijn aan beide kanten het
zelfde. De uil is van achteren bruin;' de borst en
oogen zijn van geel vilt, terwijl om de oogen stukjes
wit vilt gemaakt worden. De oogen van de beide
andere vogels zijn ook van wit vilt met zwarte pu
pillen de borst van de pinguïn is wit en de rug
zwart. De snavels worden van geel vilt gemaakt.