VOOR ONZE LEZERESSEN I aan de zijn; maar te de oorzaak van dit en Klokken moet en mag men niet tegen buitenwanden ophangen, daar dit op tast bare wijze allerlei storingen ten gevolge heeft. ver- van het iedereen kelijk uit ons lichaam verdreven kunnen worden, dan zijn wij immuun voor ver koudheid, maar verkeeren we te dien op zichte in ongunstige omstandigheden, of voelen we ons „niet lekker", dan kan ons lichaam die giftige stoffen niet kwijt wor den; zij blijven in ons bloed en het gevolg is, dat wij verkouden worden waar ande ren vrijblijven! Het verrichten van arbeid in slecht ge ventileerde lokalen, of arbeid die ons lichaam niet voldoende beweging toe staat, zijn de hoofdoorzaken, dat zich ver giftige stoffen in ons lichaam ophoopen. Wanneer wij in dergelijke omstandigheden verkeeren, is’ het noodzakelijk dat we zoo veel mogelijk beweging in de open lucht nemen. Veel wandelen, fietsen en sport zijn dan de aangewezen wegen ter gene zing. Onvoldoende voeding door het houden van een niet wetenschappelijk dieet bijvoorbeeld kan ook oorzaak zijn, dat ons lichaam het vergif niet kan doen verdwijnen. Bovendien ontstaat hierdoor nog een bepaalde zwaktetoestand, die ook al oorzaak is dat wij veel vatbaarder voor verkoudheid zijn! Het is dus niet zoozeer het weer, noch de verandering van de buitentemperatuur, die oorzaak zijn van onze verkoudheid! We moeten bij ons zelf zijn, willen we schuldvraag juist kunnen oplossen! -o- ONS VOEDSEL EN ONZE GEZONDHEID. Voedsel en gezondheid hangen zoo nauw samen, tusschen beiden bestaat zoo n in nige band, dat alle huismoeders geen oogenblik in twijfel behooren te verkeeren betreffende de vraag, wanneer voedsel al of niet goed is. Goed brood kan steeds worden her kend aan het kruim, dat roomachtig-geel en zoet van smaak moet zijn. De korst moet bruinachtig-geel, dun en knappend zijn. Indien de korst ongewoon dik is, is het brood zeer waarschijnlijk opgebakken om het weer als versch te doen uitzien. Ieder goed brood moet gaatjes bevatten, veroorzaakt door de uitzetting van de gassen, welke in de gist zitten. Als brood een zuurachtigen smaak heeft, is het ongeschikt om gegeten te worden, daar het dan waarschijnlijk is gemaakt met zure gist, van oude bloem, die slecht ge worden is, of gemengd werd in troggen, die niet geheel schoon waren. Indien een witbrood onnatuurlijk wit schijnt, deugt het niet als voedsel voor zwakken of kin deren, omdat het zeer waarschijnlijk indi gestie zal veroorzaken. Vleesch behoort elastisch te zijn wan neer men het aanraakt. De kleur moet hel der zijn; de jus roodachtig, terwijl het vet geen bloedsporen mag bevatten. Zuivere melk moet bijna wit zijn. Heeft zij een sterk uitgesproken gele kleur, dan is deze zeer waarschijnlijk opzettelijk aangebracht om de huismoeder te doen denken, dat zij bijzonder „vol" is. Zulke melk moet men stellig niet aan zwakken of kinderen geven. Visch moet stevig aan voelen; de oogen moeten helder zijn en de schubben hard. Indien de visch slap aanvoelt en de schub ben er gemakkkelijk afgaan wanneer men ze aanraakt, is ze of niet versch of man keert er iets anders aan. In geen geval moet men zulke visch echter koopen. In dien een vingerafdruk langen tijd in het vischvleesch blijft staan, is dit een bewijs, dat ze arm aan voedingswaarde is. Om te kunnen zien of een ei versch is, dompelt men het voorzichtig in een beker water, waarin een handje zout is opgelost. Een kersversch ei zal in een derge’lijke op lossing tot op den bodem zinken. Indien het drie dagen oud is, zal het juist even onder de oppervlakte zinken en indien het meer dan vijf dagen geleden is gelegd, zal het blijven drijven. -o- WAT IS VERKOUDHEID? HOE BESCHERMEN WIJ ER ONS TEGEN? I 1 en opkomende verkoudheid wordt gewoonlijk onderkend door een hui- /erig en kouwelijk gevoel en moge lijk ook door een lichte temperatuursver- hooging. Meestal vallen deze verschijnse len samen met een groote verandering van de buitentemperatuur en dit is dan ook de oorzaak, dat de meeste menschen, die verkouden worden, dit toeschrijven het weer. Dit is echter niet juist. Indien de koudheid werkelijk op rekening weer moest worden gesteld, zou er tegelijk aan lijden. De verkoudheid zou dan niet tot één of twee personen beperkt blijven. Natuurlijk is het ook niet juist te meenen, dat de temperatuurswisselingen er absoluut onschuldg aan meenen, dat zij alléén er zijn, is een groote vergissing. Sommige menschen zijn, zooals men noemt, „vatbaar voor verkoudheid" anderen zijn er absoluut immuun voor. Men hoort dit vaak beweren, maar er zijn niet veel lieden die weten, wat ze in zocfn geval eigenliik zeggen. Het feit, dat men vatbaar is, bewijst namelijk, dat er iets in ons lichaam is, dat strijd voert tegen onzen algemcenen gezondheidstoestand. Iemand die spoedig kouvat is eigenlijk lichamelijk niet geheel gezond en inplaats van zijn toevlucht te nemen tot flanellen doeken en warme kachels om zijn kou kwijt te raken deed hij beter zijn inwendige gesteldheid, zijn gezondheid eens onder handen te nemen, opdat deze wat beter werd. Flanel len doeken en warme kachels zullen dit niet kunnen doen; die zullen slechts tijde lijk genezing brengen zonder den wortel van het kwaad aan te tasten. En daar gaat het toch om! Ieder mensch brengt zelf vergiftige stof fen voort. Deze zijn steeds in de vochten van ons lichaam aanwezig. Is de conditie van ons lichaam en van onze gezondheid nu van dien aard, dat die stoffen gemak- I Z. MODERNE HOED VAN ZACHT VILT WITTE PULL-OVER MET ROODE STREPEN. BE Hl ren be der Vc in Ne< EEN M geheel HET week I 3 EEN DRIETAL AARDIGE VOORBEELDEN VOOR EIER WARMERS, die gemakkelijk zelf kun nen worden gemaakt van kleine stukjes gekleurd vilt. De kaketoe en de pinguïn zijn aan beide kanten het zelfde. De uil is van achteren bruin;' de borst en oogen zijn van geel vilt, terwijl om de oogen stukjes wit vilt gemaakt worden. De oogen van de beide andere vogels zijn ook van wit vilt met zwarte pu pillen de borst van de pinguïn is wit en de rug zwart. De snavels worden van geel vilt gemaakt.

Tijdschriftenbank Zeeland

Zeeland. Geïllustreerd Weekblad | 1930 | | pagina 10